Autoare: Ruxandra Groapă
Vacanța de iarnă 2021 bate la ușă. Vine iar acea perioadă din an a cadourilor, a concediilor și a timpului petrecut cu familia. Chiar dacă este pandemie, Crăciunul încă este cu și despre oameni. De aceea te invităm să descoperi alături de cei dragi spiritul sărbătorilor în comunitățile din Transilvania. Credem într-o Românie rurală în care oamenii sunt motorul schimbării din comunitățile lor. De aceea îți propunem să vii să cunoști oamenii acestor locuri. Descoperă comunitățile rurale din Transilvania și spiritul Crăciunului ascuns în ele.
Îți propunem să mergi la un concurs de săniuș la lacul Sfânta Ana unde să îți faci prieteni noi, o călătorie regală la casa de vacanță a Prințului Charles din Valea Zălanului, să descoperi unul din cele mai puțin cunoscute atracții turistice la Dealul Pivnițele Mari, sau să te reîntorci la tradiții la o casă țărănească din Satul Comandău. Iar la întoarcere te poți bucura de Târgul de Crăciun din Sibiu, la un vin fiert. De ce să ai o vacanță de iarnă tipică atunci când poți avea una extraordinară? Te invităm să descoperi colțuri magice din Transilvania, unde îți vei putea petrece concediul alături de cei dragi, în timp ce descoperiți împreună ospitalitatea oamenilor și tradițiile locale. Vremea devine mai rece dar atmosfera acestor locuri și modul în care ești întâmpinat sunt mereu calde.
Lacul Sfânta Ana- Pentru o vacanță de iarnă în care redescoperi magia copilăriei
Lacul Sf. Ana, sursă foto: Irinsky (@irinsky)
Deși lacul este spectaculos în toată perioada anului, în timpul iernii, zonele ce îl înconjoară pot deveni locul perfect pentru săniuș cu familia. În fiecare an, oameni din toată țara vin aici pentru a se da cu sania. În această perioadă nu mai este o activitate distractivă doar pentru copii, ci se adresează tuturor vârstelor. Eliberează copilul din tine și descoperă o pârtie pentru sanie cât un tobogan de 1 km!
Lacul Sfânta Ana este situat în rezervația naturală Mohos, la 35.5 km de Miercurea-Ciuc, în unul din craterele vulcanice stinse din masivul Ciomatu. Este aproape și de Băile Tușnad, așa că nu te vei plictisi în această zonă.
Pentru a ajunge aici există două drumuri. Unul din direcția orașului Miercurea-Ciuc, al doilea dinspre Sfântul Gheorghe. Ambele drumuri pot fi parcurse cu mașina personală, cât și cu transport public.
Se diferențiază de celelalte lacuri din România prin faptul că este singurul lac vulcanic rămas intact din Europa Centrală. Are lungimea de 620 de metri, lățimea de 490 metri și o adâncime de 7 metri.
Activitățile de aici sunt potrivite pentru orice vârstă, copii și adulți, atât vara cât și iarna. Locul oferă o multitudine de rute pentru drumeții, însă doar în perioada iernii te poți da cu sania pe un traseu atât de lung și să simți că retrăiești magia și entuziasmul copilăriei.
Cine știe, poate pe drum o să te împrietenești cu oamenii ospitalieri din această zonă, iar la vară să vă întâlniți pentru a admira lacul. Este un loc în care iarna oamenii redevin copii și se împrietenesc la fel de ușor ca atunci. Localnicii sunt prietenoși în toată perioada anului, însă doar acum te poți bucura alături de ei de pârtia de un kilometru din împrejurimile lacului. Dacă nu ai sanie, nu-i problemă, sunt bucuroși să îți ofere una chiar la fața locului.
Valea Zălanului - Petrece sărbătorile de iarnă în casa Prințului Charles
Valea Zălanului, sursă foto: Instagram : @nicofelea
Vino Crăciunul acesta să descoperi poveștile din Valea Zălanului în timp ce admiri ninsoarea dintr-o pătură moale la un pahar de vorbă cu oamenii din comunitatea locală, ca apoi să vă plimbați împreună prin zăpadă cu sania trasă de cai. Valea Zălanului este un loc de vizitat pentru experiențe, liniște și povești. Însuși Prințul Charles a fost fermecat de aceste locuri. Așa că și-a construit aici o casă de vacanță în stil tradițional românesc. Este decorată cu carpete, cărți și sobe, antichități și textile din zona Transilvaniei. Este o pensiune de 7 camere care sunt puse la dispoziția turiștilor. Iar în timp ce te bucuri de gustul și aromele locului de dulceață de rubarbă, zacuscă și kürtőskalács, faci și fapte caritabile. Căci tot profitul merge către asociația Prințului Charles ce are ca scop să ajute dezvoltarea mediului rural.
Oaspeții sunt întâmpinați cu mâncăruri tradiționale. Cu această ocazie vei putea să guști chimion, bătură alcoolică asemănătoare cu țuica, însă cu o aromă dulce. De asemenea, pe tot parcursul cazării turiștii au parte de mâncăruri tradiționale la fiecare masă, preparate chiar de localnici.
Pe parcursul șederii puteți să vă bucurați de sania trasă de cai, vin fiert și pături moi.
Satul a fost format acum 400 de ani de familia Kalnoky ce deținea o fabrică de sticlă. În jurul acestei fabrici și-au construit muncitorii case pentru a fi mai aproape de locul în care munceau, așa s-a format satul care este astăzi.
Nu este un loc pentru bifat atracții turistice, ci pentru a experimenta viața așa cum era înainte, departe de aglomerația urbană. Locul perfect în care să admiri ninsoarea în timp ce te pierzi printre pături moi, arome de vin fiert, dulceață și alte delicatese locale. Localnicilor nu le place să împartă doar bucatele locale, ci și poveștile.
Dealul Pivnițele Mari - Simte Crăciunul în locul tău secret din natură
Dealul Pivnitele Mari, sursă foto Blog : https://travelista.ro
Puțini turiști și multe legende fascinante, cam așa ar putea fi descris Dealul Pivnițele Mari. Este o zonă puțin cunoscută. Poți să îl vizitezi dacă vrei să descoperi un loc în natură care simți că este numai al tău. La aer curat de munte, puțini turiști și multe legende locale pe care oamenii ce locuiesc în zonă sunt bucuroși să le împărtășească.
Drumul este șerpuit dar se poate urca atât cu mașina personală cât și pe jos. La capătul drumului te așteaptă un monument impresionant format din lemn și 12 bucăți de piatră pe care sunt notate nume de orașe și date din calendar. De la nivelul solului nu se poate observa, însă de sus, se vede forma de flăcări a construcției ce se întinde pe trei hectare. Drumul se poate parcurge ușor chiar și de către copii, un moment ideal de a petrece timp în natură la aer curat.
Dealul Pivnițele Mari, un loc unde te poți bucura de priveliște și a spune copiilor povești ale locului. Legenda zonei spune că un uriaș a pus stăpânire pe deal. Pământul aparținea oamenilor, așa că a fost nevoit să plece, nu înainte de a-și îngropa comoara aici. Comoară ce nu a mai fost găsită niciodată. Este un colț retras din natură, cu povești ce vor stimula imaginația celor mici. Datorită numărului redus de turiști nu va trebui să îți faci griji legat de aglomerație. Vei avea mai mult timp să admiri natura și satele din împrejurimi, localnicii sunt prietenoși și vei avea ocazia să afli de la ei toate legendele locale.
Satul Comandău- Pentru o vacanță de iarnă între tradiție și aventură
Sursă foto Blog : https://www.wildventure.ro
Dacă vrei să te retragi din agitația cotidiană printre covoare țesute manual, ziare vechi și lămpi cu ulei, satul Comandău este locul ideal pentru tine. Unde ferestrele sunt mici iar elementele de decor imită blana animalelor sălbatice. Satul se află la peste 1000 de metri altitudine, unde este liniște iar arhitectura este una tradițională. Aici se află una din cele șase locomotive cu abur funcționale din România.
Iar dacă te simți aventuros, află că potecile sale duc către Vârful Lăcăuți, cel mai înalt din zonă, de 1777 de metri. Drumul durează între patru și șase ore doar dus, însă odată ajunși pârtia este perfectă pentru schiat și snowboarding. Gradul de dificultate este mic, ceea ce face pârtia să fie bună indiferent de nivelul de experiență în sporturile de iarnă pe care îl ai.
Satul Comandău este locul perfect pentru a te retrage într-o casă tradițională dar și pentru a porni în aventură spre vârfuri de munte. Un loc în care după o zi de trasee montane, pârtii de schi, snowboarding și plimbare printre munți cu trenul cu abur, te poți retrage într-o casă tradițională la un colț de tihnă.
Sursă foto: Amfostacolo.ro
Târgul de Crăciun din Sibiu - momentul ce aduce magia sărbătorilor
Este locul perfect pentru a intra în spiritul sărbătorilor de iarnă, înconjurat de miresme de vin fiert, scorțișoară, castane coapte și migdale pralinate. Deși anul trecut din cauza pandemiei evenimentul nu a putut avea loc, anul acesta revine! Se organizează în perioada 26 noiembrie-27 decembrie, după aceea continuând sub numele de Târgul de Revelion până pe 2 ianuarie 2022, cu program de la 10 la 22. Magia Crăciunului revine în Piața Mare din Sibiu!
Primul târg de Crăciun organizat la Sibiu a fost în 2007. De atunci până azi a ajuns la a14a ediție, cunoscut în toată țara. A adunat peste 100 de expoziții din țară și străinătate, dar și activități pentru copii. Copiii de la noi de la asociație au expus handmade-ul lor la Târgul de la Sibiu din 2018 și le-a plăcut tare mult experiența! Iluminatul este deosebit în această perioadă prin proiecțiile de pe toate clădirile din Piața Mare.
Târgul pune la dispoziție o roată panoramică de 22 de metri, patinoar și proiecții pe clădirile din zonă. Aici vei găsi locul perfect pentru a cumpăra cadouri pentru cei dragi. La cele 80 de căsuțe pot fi găsite bijuterii, căni, globuri și obiecte hand-made.
Gurmanzii se pot bucura de eveniment de asemenea, prin mezeluri locale, specialități maghiare, burgeri de vită dar și vegetali.
Targul de Craciun Sibiu, sursă foto Instagram : monica.elena_panda
Transilvania îți aduce magia sărbătorilor în toate formele ei. Unde vrei să te ducă? Înapoi la entuziasmul copilăriei printr-un concurs de săniuș lângă lacul Sfânta Ana, o călătorie regală la casa de vacanță a Prințului Charles, să descoperi un colț ascuns de natură pe Dealul Pivnițele Mari, să te întorci în timp departe de agitația orașulu în satul Comandău, sau să simți bucuria Crăciunului la Târgul de Crăciun din Sibiu? Oriunde ai vrea să mergi ești binevenit, căci oamenii sunt ospitalieri iar locurile pline de povești care așteaptă să le descoperi.
Credem că schimbarea începe de la oameni în comunitățile rurale. Poți ajuta la această schimbare dacă ai avea ocazia să îi cunoști și să vezi cum trăiesc. De aceea te-am conectat virtual cu toate aceste locuri minunate în care nici nu te-ai fi gândit să cauți spiritul Crăciunului. Misiunea noastră este ca tinerii să devină liderii satelor lor prin programe educaționale. Căci credem în potențialul copiilor, puterea dialogului și importanța protejării naturii. Dar orice viitor lider are nevoie de un mentor. Ai putea fi tu acela. Vino să descoperi spiritul sărbătorilor din Transilvania rurală și, cine știe, poate devii parte din povestea tinerilor și a comunităților din Transilvania.
Surse:
Lacul Sf Ana
http://www.bailetusnad.ro/iarna-la-lacul-sfanta-ana/
https://7minuni-transilvania.ro/minune/lacul-sfanta-ana
https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=13235&d=lacul-sfanta-ana–balvanyos
Valea Zălanului
https://lipa-lipa.ro/2017/06/vizita-casa-printului-charles-valea-zalanului/
Dealul Pivnițele Mari
http://zigzagprinromania.com/blog/dealul-pivnitele-mari-moacsa-covasna/
https://norishorulcalator.home.blog/2021/04/02/dealul-pivnitele-mari/
Sat Comandău
https://www.wildventure.ro/comandau-11-cazare-covasna/
Târg Crăciun Sibiu
https://www.vinsieu.ro/eveniment/sibiu/sibiu/targuri/targul-de-craciun-din-sibiu-2021/139122/e.html
https://www.urban.ro/targul-de-craciun-sibiu-2021/
https://sibiucityapp.ro/ro/places/targul-de-craciun-din-sibiu-_m7dcwx0ns3mlg