You are currently viewing 7 sate colorate de poveste din Transilvania

7 sate colorate de poveste din Transilvania

Autor: Laura-Liliana Crihan

”Eu cred că veşnicia s-a născut la sat.” Lucian Blaga

Personal, am avut o afinitate față de zona Transilvaniei încă din liceu, deși nu am fost niciodată acolo. Mă atrăgeau pozele de pe internet cu case colorate și mai ales din Sibiu, Sighișoara și Brașov. Anul trecut și anul acesta, am avut ocazia să merg în aceste orașe, dar pe lângă acestea, am descoperit și zona rurală a Transilvaniei. Am fost încântată atunci când am pășit pe meleagurile satului Viscri, care s-au făcut descoperite datorită proprietății prințului Charles. Pe mine m-a atras liniștea de acolo, casele care păreau desprinse din povești, gâștile și mirosul proaspăt de pâine care mi-au adus aminte de vacanțele petrecute la bunici. Satul s-a dezvoltat, sunt cafenele dichisite și restaurante unde poți mânca, însă s-a păstrat acea atmosferă de calm și tihnă.

sat Transilvania
sat Transilvania
sat Transilvania
sat Transilvania

Cu această ocazie, mergând cu mașina prin acele zone, mi-am dat seama că Viscri este un sat destul de cunoscut, însă sunt atâtea sate din Transilvania care merită și ele cunoscute. Sunt la fel de colorate, vesele, cu patrimoniu cultural bogat.

Iată 7 sate colorate din Transilvania unde merită să ajungi:

  • Richiș, comuna Biertan, jud. Sibiu.
sate colorate Transilvania
sate colorate Transilvania

Imagini preluate de pe Recorder.ro, realizate de Andrei Gheorghe Alexandru

Cum poate fi descris satul Richiș? Simplu, cu case colorate, cu acoperiș și structură saxone, cu mobilier vechi conservat. Înconjurat de natură, loc al liniștii. În prezent, satul este vizitat de turiști din toată lumea care sunt atrași de locurile în armonie cu natura. De asemenea, mulți din străinii ce au vizitat satul au și cumpărat case și s-au mutat aici, având o viață mult mai echilibrată, cu o alimentație bio, cu oportunități de dezvoltare. În Richiș, există speranța unei societăți care se va dezvolta în viitor, puțin câte puțin.

Poți vedea aici Biserica fortificată din Richiș care datează din secolul XIV. Este o biserică gotică și se remarcă prin numeroasele elemente sculptate.

În Richiș, se organizează brunch-uri cu produse tradiționale vara și primăvara și chiar și un festival de literatură.

  • Mălâncrav, comuna Laslea, jud. Sibiu.
sat Transilvania

Sursă imagine: Ora de Sibiu

sat Transilvania

Sursă imagini: My Transilvanian Village

sat Transilvania

Sursă imagini: My Transilvanian Village

sat Transilvania

Sursă imagini: My Transilvanian Village

Satul are cea mai mare populație de sași din Transilvania, datând din secolul XIV.

Aici poți vedea Biserica fortificată din Mălâncrav, care datează din secolul XIV. Este impresionantă prin lungimea ei, prin pictura linear-narativă gotică din secolul XIV care înfățișează 53 de scene ale mântuirii din Vechiul și Noul Testament.

sat Transilvania Malancrav

Foto: Lucian Muntean; PressOne.ro

Un alt obiectiv este Conacul Apafi. A aparținut familiei Apafi, Bethlen, iar actualmente, este casă de oaspeți și se află în patrimoniul fundației Mihai Eminescu Trust, sub patronajul prințului Charles. Aici, a fost filmat Malmkrog, în regia lui Cristi Puiu. Filmul e în limba franceză și poți distinge peisaje superbe din zonă, acțiunea fiind plasată în preajma sărbătorilor de Crăciun. Pornește de la cartea unui teolog rus Vladimir Soloviov, Război, progres și sfârșitul istoriei și cuprinde o întreagă conversație între mai multe personaje despre subiecte spirituale importante.

sat Transilvania Malancrav

Fotograf: Helmut Ignat pentru National Geographic Traveler România

sat Transilvania Malancrav

Sursă imagine: Designist

La Mălâncrav, este și o livadă de meri și, în fabrica de acolo, este fabricat sucul din mere ecologice. Fără aditivi, zahăr sau conservanți. Legat de mere, localnicii prepară și supă săsească de mere. De altfel, Mălâncrav vine de la numele maghiar al satului, Almakerek, care înseamnă ”măr rotund”.

În ceea ce privește tradițiile, în sat, încă se practică țesutul de covoare, prosoape, fețe de masă, perdele, femeile se ocupă cu brodarea cămășilor tradiționale săsești și românești.

  • Sibiel, jud. Sibiu.

În Sibiel, poți vizita Muzeul de Icoane pe sticlă sau „comoara Sibielului”. Aici au fost adunate icoane de la oameni de rând, vechi, din diferite zone ale țării. Sunt caracterizate de stilul naiv și de culorile vii. Mănăstirea Sfânta Treime, cu fresce având motive biblice și liturgice de origine bizantină și motive occidentală. Puteți admira picturi ce datează din anul 1774 care de-a lungul timpului au fost acoperite de fumul lumânărilor. Cel ce le-a scos la lumină este preotul Zosim Oancea.

Pe lângă acestea, te poți bucura de priveliștea superbă, peisajul natural, troițele pictate superb, purtând amprenta trecerii timpului, de străzile înguste, de livezi, de oamenii ospitalieri și de casele colorate. Multe din aceste case colorate sunt vechi, iar culoarea albastră intens a unora poartă numele de „vânătul de Sibiel”.

sat Transilvania

Sursă imagine: Capital Cultural

sat Transilvania

Sursă imagine: Capital Cultural

sat Transilvania

Sursă imagine: Wikipedia

  • Alma Vii, jud. Sibiu.

În Alma Vii, te poți bucura de peisaje pitorești, de biodiversitate și etnii diferite, de produse locale, o cramă tradițională. Aici poți vedea încă vaci care se întorc seara de la păscut, stâne, cai care încă contribuie la lucrul pământului, toate creând la o atmosferă rurală de poveste. Casele colorate au inscripționată o zicală sau emblema familiei.

Sursă imagine: Imperator Travel

  • Cloașterf, comuna Saschiz, jud. Mureș.

Cloașterf este un sat mic, liniștit, în care poți descoperi în plimbările tale Biserica evanghelică fortificată, case renovate, dar și unele vechi, în stare de degradare, colorate. Există aici și o fermă de vaci și vei putea să le vezi seara, când se întorc de la păscut, vei putea să te bucuri astfel de o experiență rurală, care îți poate aminti de copilărie.

sat Transilvania

Sursă imagine: Wikipedia

sat Transilvania

Sursă imagine: Wikipedia

sat Transilvania

Sursă imagine: Prăjiturela

Sursă imagine: Prăjiturela

  • Rășinari, jud. Sibiu.

Rășinari este locul de naștere al scriitorilor Emil Cioran și Octavian Goga, drept pentru care, ajunși aici, puteți vedea casele lor memoriale. De asemenea, aici este mormântul lui Andrei Șaguna, biserica Sfânta Parascheva, muzeul etnografic și episcopal. Unele dintre evenimentele desfășurate aici sunt Colilocviile Emil Cioran, Zilele Culturale Octavian Goga, pelerinajul de Sfântul Andrei, dar poți participa și la sărbătorile din an, de Paște, de Crăciun, sărbători în care tradițiile sunt vii.

sat Transilvania

FOTO Credit Adevărul

Rășinari este un loc deosebit, cu străzi înguste și case frumos colorate, cu oameni care sunt foarte primitori, oameni care se ocupă cu diverse meșteșuguri, cum ar fi țeșutul, cojocăritul, fierăritul.

 

sat Transilvania

Sursă imagine: Wikipedia

sat Transilvania

Sursă imagine: Wikipedia

  • Meșendorf, comuna Bunești, jud. Brașov.

Meșendorf este atestat încă din anul 1289. În sat, poți merge la Biserica fortificată, ce datează din secolul XIV, iar în interior puteți admira picturile baroce, orga și clepsidra realizată din patru cilindri de sticlă care măsura timpul pentru serviciul religios. De asemenea, aici se află și cea mai mare fermă de bivolițe din România, iar laptele obținut este procesat la fabrica din Rupea.

Gospodării săsești cu tradiție, peisaje pitorești, liniște. Sunt câteva din lucrurile pe care le întâlnești în Meșendorf.

sat Transilvania

Sursă imagine: Wikipedia

În concluzie, în aceste sate colorate din Transilvania, vei putea să te bucuri de estetica lor, de liniște, de plimbări pe jos, cu căruța sau cu bicicleta, de vizitarea unor biserici vechi, dar bine conservate, de patrimoniul cultural, de mâncarea tradițională, de un picnic bine organizat. Vei putea admira natura încă bogată, cu stejari, diverse specii de păsări și de floră sau tradițiile și meșteșugurile bine păstrate de-a lungul timpului.

Oprește-te și respiră: cum ar fi să explorezi și tu aceste zone? Ce ar fi să schimbi goana cotidiană cu o experiență trăită pe îndelete? Dă o fugă în aceste sate colorate și descoperă bogăția peisajelor, a oamenilor… Conectează-te cu sufletul tău.

  • Surse de informare

Creștin Ortodox

-Wikipedia: 1, 2, 3, 4, 5,

-Mihai Eminescu Trust: 1, 2

Mediafax

Recorder

Capital Cultural

Adevărul

Revista Satul

Laura - Liliana Crihan

Sunt o persoană calmă, empatică, îmi place să citesc, să scriu, să călătoresc și să am experiențe care să mă ajute sa mă dezvolt personal. Imi place să învăț mereu câte ceva, să mă bucur de natură, de lucrurile mărunte precum un ceai de iasomie, copacii infloriti sau luminițele de Crăciun. Mă preocupă subiecte precum educația, mediul înconjurător, comunitatea din care facem parte și modalități de dezvoltare a acesteia.

Lasă un răspuns