You are currently viewing Franz Liszt, Johannes Brahms și concertele din Transilvania secolului al XIX-lea

Franz Liszt, Johannes Brahms și concertele din Transilvania secolului al XIX-lea

Autor: Marina Alexandru

Așa cum astăzi Transilvania este una dintre cele mai căutate destinații pentru concerte, festivaluri sau spectacole de teatru, așa era și în secolul al XIX-lea. Ardelenii înstăriți își petreceau timpul liber participând la concerte, piese de teatru sau chiar organizând baluri. Spectacolele muzicale din Transilvania erau vestite pretutindeni, deoarece concertau o mulțime de artiști celebri în toată Europa. În afară de oamenii din regiune, mai participau și alți locuitori din țară pentru că pianiști precum Franz Liszt sau Johannes Brahms nu veneau în fiecare zi.

Franz Liszt în concert în Transilvania

În anul 1846, Franz Liszt (1811-1886), unul dintre cei mai mari pianiști romantici, a avut un turneu în Transilvania în Sibiu, Cluj și Aiud. Pentru cei care au participat la concerte, acele seri au fost unele dintre cele mai plăcute din întreaga lor viață. Deși în secolul al XIX-lea, aproape toate familiile înstărite cântau la pian, toți au apreciat talentul lui Franz Liszt și muzicalitatea melodiilor interpretate de acesta.

Costul biletelor era unul destul de ridicat, anume de doi galbeni, motiv pentru care participau doar persoanele înstărite. De pe urma concertelor, pianistul era destul de câștigat. Totuși, el făcea și donații generoase conservatoarelor și oamenilor nevoiași.

La Sibiu

În data de 20 noiembrie 1846, Franz Liszt a avut primul concert din turneul său transilvănean, chiar la Sibiu. A cântat mai multe piese printre care unele compuse de Ludwig van Beethoven și Frédéric Chopin. Tot Sibiul i-a oferit inspirația necesară să înceapă lucrul la „Rapsodia română”, pe care a terminat-o ulterior în 1847.

liszt brahms transilvania

Sibiu, fotografie realizată de Renata și Paul Moca (@cherryontheworld)

La Cluj

La Cluj au avut loc patru concerte, de pe 26 noiembrie, până pe 29. Concertul lui Liszt de la Cluj a reprezentat unul dintre cele mai importante evenimente din oraș, care a căpătat astfel și o viață muzicală. Pianistul a fost așteptat cu șase calești ca într-o zi de sărbătoare și a fost primit de o mulțime nerăbdătoare. Muzica sa nu a putut să fie descrisă în cuvinte de spectatori, dar a fost o mare plăcere să îl vadă cântând pe așa-zisul „rege al pianului”.

După al treilea concert, clujenii aflați în extaz l-au condus pe Franz Liszt cu 300 de torțe, urale și veselie. Cineva chiar i-a scris o poezie, iar alți locuitori i-au compus melodii și i-au cântat toată seara.

Muzicianul s-a simțit minunat în Ardeal și i-a plăcut modul în care a fost primit de ardeleni. Chiar el a mărturisit că „am fost atât de fantastic sărbătorit cum nu poate visa niciun artist, iar toate s-au desfăşurat astfel că nici în vis nu mă aşteptam la un asemenea succes şi la o asemenea sărbătoare”.

liszt brahms transilvania

Cluj-Napoca, fotografie realizată de Teo Păun (@teoopaun)

La Cluj, 33 de ani mai târziu

După concertele din prima jumătate a secolului al XIX-lea, Franz Liszt s-a întors în Cluj în anul 1879. Acesta a susținut un mic concert în sala Reduta, acolo unde mai interpretase piese și cu 33 de ani în urmă. Transilvănenii s-au bucurat să îl revadă și au organizat o petrecere în cinstea lui. Din spusele pianistului, Transilvania a rămas un loc special în sufletul său, datorită oamenilor entuziasmați pe care i-a întâlnit la spectacolele muzicale susținute în tinerețe.

Johannes Brahms în concert în Transilvania

Franz Liszt nu a fost singurul muzician celebru pe care l-a cunoscut Transilvania. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Johannes Brahms (1833-1897) a sosit în Ardeal pentru a susține câteva concerte în Sighișoara, Brașov, Sibiu și Cluj. Pe Brahms îl mai lega de Transilvania prietenia cu Eusebiu Mandichevschi, care făcea și el parte din lumea muzicii, fiind un compozitor român.

Anul 1879 chiar poate să fie considerat un an al muzicii în Transilvania, deoarece au avut loc spectacole muzicale interpetate de diverși artiști celebri.

Brahms a cântat „Concert pentru vioară si orchestră în Re major” (Op. 77)” în turneul său ardelenesc din anul 1879. Oamenii au fost încântați de sonoritatea pieselor interpretate și i-au mulțumit pianistului prin banchete, muzică locală, multă căldură și voie bună. La Cluj, acestuia i s-a organizat o festivitate de rămas-bun chiar în gară.

liszt brahms transilvania

Cluj-Napoca, fotografie realizată de Turi Zoltán (@vermllllon)

„Eu mai trăiesc doar graţie amintirilor minunate pe care le păstrez ca pe bunurile mele cele mai preţioase, iar printre acestea un loc aparte este ocupat de prima mea vizită pe aceste meleaguri. De aceea, sufletul meu se bucură că prin această vizită făcută spre apusul vieţii mele pot simţi din nou dulceaţa amintirilor din frumoasele timpuri apuse.”  Franz Liszt, 1879, despre Transilvania.

Copertă: „Liszt în sala de concerte”, Theodor Hosemann, 1842

Sursele informațiilor din acest articol: 

https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/primirea-fastuoasa-franz-liszt-cluj-intampinat-sase-calesti-patru-cai-condus-300-faclii-1_56c5af135ab6550cb8f14a67/index.html

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/turneul-romanesc-al-lui-franz-liszt-nici-in-vis-nu-ma-asteptam-la-un-asemenea-succes

https://www.societateamuzicala.ro/societateaculturala/turneul-lui-johannes-brahms-in-transilvania-1879

Webp.net-resizeimage (2)

Marina - Andreea Alexandru

Îmi place mult să citesc și cel mai mult o fac în serile de vară când vântul adie ușor, cântă greierii, iar camera mea este cuprinsă de luminile stelelor. Ador să mă pierd printre străduțele orașului meu și să fotografiez ceea ce văd special. Fotografia se combină perfect cu o altă pasiune, călătoritul. Îmi place să vorbesc cu oamenii locurilor vizitate, să le ascult poveștile, să văd peisaje de-a dreptul speciale.

Lasă un răspuns