You are currently viewing Ce poți vizita pe Via Transilvanica (Ruta Archita-Criț)?

Ce poți vizita pe Via Transilvanica (Ruta Archita-Criț)?

Autor: Laura - Liliana Crihan

Via Transilvanica, cunoscută și drept ”drumul care unește” este o inițiativă a Asociației Tășuleasa Social, al cărei coordonator este Alin Ușeriu. Via Transilvanica ar urma să lege Putna de Drobeta Turnu-Severin, întinzându-se pe o lungime de aproape 1000 km. Va traversa 10 județe: Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Asemănător drumului Camino de Santiago, din Spania, proiectul urmărește ca oamenii să se poată bucura de lucrurile simple, din inima naturii prin drumeții pe jos sau cu bicicleta. Pe lângă aceasta, oamenii pot cunoaște o multitudine de locuri din țara noastră, multe dintre ele nedescoperite.

Deși actualmente drumul include locuri din diferite zone ale țării, vom poposi acum pe meleagurile transilvănene, care sunt străbătute de acest drum. Transilvania autentică nu este doar despre Dracula, ci și despre locuri încărcate de poveste, despre oameni cu respect față de valorile naționale, despre tradiții și obiceiuri, despre un ritm al vieții care se trăiește pe îndelete.

Ce face din Via Transilvanica un proiect aparte?

  • Fiecare bornă are o sculptură unică.

Drumeții se pot opri pentru relaxare, pentru a admira peisajul, pentru a se gândi la drumul străbătut, la simbolurile de pe bornă. Sculpturile sunt realizate de către studenți ieșeni și reprezintă animale, elemente din natură, din istorie.

via transilvanica
via transilvanica

Sursă imagini: Via Transilvanica

  • Obiectivele turistice întâlnite.

Pe parcursul drumețiilor, întâlnești obiective turistice ce au supraviețuit trecerii timpului și care au o valoare inestimabilă. Unele dintre obiective fac parte din patrimoniul UNESCO și toate te vor încărca din punct de vedere spiritual și cultural.

via transilvanica

Castelul Teleki din Posmuș. Sursă imagine: Țetcu Mircea Rareș, Wikipedia

via transilvanica

Biserica fortificată din Dârjiu. Sursă foto: Bujdosó Attila, Wikipedia

via transilvanica

Salina Praid. Sursă imagine: Octav Druta, Wikipedia

  • Discuțiile cu localnicii.

Vei avea o viziune asupra mentalităților din diferite zone ale țării, asupra caracteristicilor etnice prin discuțiile prin viu grai cu localnicii. Bătrâni cu povești de demult, gazde primitoare, proprietari ai unităților de cazare, toți oamenii ce fac parte din România frumoasă și pe care îi întâlnești pe drum pot purta cu tine discuții prețioase.

via transilvanica

Foto: Voicu Bojan, PressOne

  • Peisajele uimitoare.

Pe parcursul traseelor, vei întâlni peisaje uluitoare, locuri unde poți să îți tragi sufletul, să meditezi și să te bucuri de perfecțiunea naturii.

Sursă imagine: https://manastireabunesti.com/

  • Mâncarea sănătoasă.

În locurile unde vei poposi, mâncarea este cât se poate de naturală, preparatele sunt realizate cu pricepere cu produse locale, ceea ce va reprezenta o experiență culinară de neuitat.

În 3 limbi (română, engleză și germană), Ghidul Drumețului cuprinde informații importante și utile despre lucrurile de care ai nevoie pentru a parcurge traseele, indicații, locuri de cazare, prevenirea unor situații critice, recomandări de călătorie.

Pe Via Transilvanica, poți face 7 trasee, însă noi ne oprim pe traseul Terra Saxonum (cu o lungime de 125 km), Ruta Archita-Criț. Drumul are 24 km și se efectuează în aproximativ 8 ore. Archita (Comuna Vânători) face trecerea dinspre Terra Siculorum înspre Terra Saxonum.

Ce poți vedea pe Ruta Archita-Criț ?

  • Peisaje rustice, pârâuri, ferme, floră bogată
  • Stâne de oi
  • Păduri de foioase, păduri sălbatice
  • Satul Roadeș (comuna Bunești).

Este un sat săsesc, unde poți vizita Biserica Evanghelică Fortificată Sf. Ioan, în stil gotic. Datează din sec. XV-XVI. Se deosebește prin sacristia aparte, cristelnița din piatră, panourile tribunei ample, fortificația bine păstrată de-a lungul vremii.

via transilvanica

Sursă imagine: Andrei Kokelburg, Wikipedia

Totodată, aici poți merge la Mănăstirea Sfântul Gheorghe. Plasată într-un loc liniștit, de reculegere, are ca particularitate Agheasmatarul, un drum al crucii amenajat pe dealul de lângă mănăstire, reprezentând simbolic drumul Golgotei. Poate servi și drept loc de cazare.

via transilvanica
via transilvanica
via transilvanica

Sursă imagini: https://manastireabunesti.com/

  • Dealul Cetății. Odată, a fost aici o cetate dacică.
  • Satul Criț (comuna Bunești).
via transilvanica

Sursă imagine: Simona Stănescu, Lipa-Lipa.ro

Biserica fortificată este unul din obiectivele principale din Criț. Este formată din biserica evanghelică, din fântână și o incintă cu turnuri realizate odinioară în scop de apărare, iar ulterior folosite ca spațiu de depozitare a slăninii. Biserica datează din secolul XIX, însă a fost construită pe ruinele unei biserici din 1270. Biserica se remarcă printr-o orgă recondiționată impresionantă, obiecte vechi de mobilier, vestimentație tradițională săsească și o curte foarte frumos îngrijită.

Un eveniment care se desfășoară vara în Criț este Festivalul „Săptămâna Haferland”. Are în vedere promovarea culturală, turistică a zonei săsești prin diferite prezentări despre locuri, rețete, concerte, lansări de carte, expoziții de artă.

Unde te poți caza pe ruta Archita-Criț?

  • Casa de oaspeți Tabaluga (Roadeș). Aici, se pot organiza plimbări cu căruța, drumeții cu ghid.
  • Casa de vacanță Criț 171 (Criț)
  • Casa Kraus (Criț). Este o fostă casă parohială ce impresionează prin mobila restaurată și pictată manual, obiectele de decor și îmbinarea armonioasă a stilului tradițional cu cel modern. Aici, poți participa la prepararea lichiului, un desert foarte cunoscut, făcut mai ales în zile de sărbătoare. De asemenea, există un atelier de pâslit, unde înveți, timp de 3 ore, cum se fac papucii de casă.
  • Criț 217 & 218 (Criț)
  • La Hansi (Criț). Locul atrage prin mobila veche restaurată, aspectul autentic, textilele și broderiile de altădată, cusături și covoare țesute manual. Poți servi mâncare preparată cu produse locale, vinuri transilvănene și pâine dintr-un vechi cuptor reparat, fiind înconjurat de un peisaj mirific.
via transilvanica
via transilvanica
via transilvanica

Sursă imagini: La Hansi

La Hansi se mai pot organiza activități precum drumeții, plimbări cu căruța, excursii la stână cu degustare de produse tradiționale, picnic pe deal, tururi la biserici fortificate din apropiere.

via transilvanica
via transilvanica
via transilvanica

Sursă imagini: La Hansi

  • Pensiunea Rozalia (Criț)
  • Casa cu zorele, 189 (Criț). Cu o grădină de legume, o pajiște cu pomi, mâncărurile tradiționale, sobele de teracotă, mobilierul din lemn masiv sunt câteva dintre particularitățile acestei case. Activitățile organizate sunt vizitele la stupi și plimbările cu căruța.
via transilvanica
via transilvanica

Sursă imagini: Casa cu Zorele

  • Casa Criț 164 (Criț)

Perioada ideală pentru efectuarea traseelor este între mai și octombrie, traseele fiind dificil de parcurs iarna, mai ales că se înnoptează și mai devreme. De asemenea, este indicat ca traseele să fie făcute în echipă, cu echipament adecvat.

Traseul Terra Saxonum are 10 rute, dintre care Ruta Archita-Criț. Urmărește-ne și citește povești frumoase și despre Ruta Criț-Saschiz. Va urma…

Sursă imagine copertă: Via Transilvanica

Laura - Liliana Crihan

Sunt o persoană calmă, empatică, îmi place să citesc, să scriu, să călătoresc și să am experiențe care să mă ajute sa mă dezvolt personal. Imi place să învăț mereu câte ceva, să mă bucur de natură, de lucrurile mărunte precum un ceai de iasomie, copacii infloriti sau luminițele de Crăciun. Mă preocupă subiecte precum educația, mediul înconjurător, comunitatea din care facem parte și modalitățile de dezvoltare a acesteia.

Lasă un răspuns