Axe strategice

Proiecte

clubul copiilor

Clubul de alfabetizare

Pornit ca un club de lectură cu 5 copii în 2019, Clubul de alfabetizare are loc săptămânal și s-a extins în 3 comunități, Laslea-Sibiu, Seleus-Mureș, Valchid-Sibiu. Peste 200 de copii și tineri vulnerabili, cu risc de abandon școlar, cu întârzieri în literație, din cele 3 localități, au beneficiat până acum de ateliere săptămânale în care au învățat să citească, să înțeleagă ce citesc și să se exprime. Copiii lucrează cu formatoare specializate și primesc o masă caldă la fiecare atelier.

Mentorat și consiliere

Între 2021 și 2023, 20 de cadre didactice și profesioniști ai bunăstării copilului vulnerabil din 10 sate sibiene și mureșene au fost formați de specialiști în dezvoltare personală, consiliere emoțională și orientare vocațională, pentru a își îmbunătăți metodele de interacțiune cu copiii vulnerabili de la sat. Peste 150 de copii și tineri beneficiază de adulți mai bine instruiți.

Handmade in Mălâncrav - educație antreprenorială

Între 2018-2022, 15 copii și tineri din Mălâncrav au învățat să facă decorațiuni manuale inspirate din tradiția săsească de la Elena Pascu, meșter popular local, și să gestioneze creația ca pe o inițiativă antreprenorială. Copiii au participat la peste 10 târguri locale cu creațiile lor, au înțeles importanța patrimoniului local și au învățat ce înseamnă să ai o mică afacere. O grupă de fete continuă și în prezent să coasă în Mălâncrav, ducând mai departe ideea din spatele proiectului.

agenda 2030 transilvania

Eco-lab Laslea - educație de mediu

40 de copii și tineri din satele Laslea și Mălâncrav au învățat ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor prin educație non-formală. Ulterior, s-au organizat singuri pentru acțiuni de ecologizare în sat. Asociația a organizat mai multe acțiuni de ecologizare de-a lungul anilor, a proiectat filme cu tematică de mediu la căminul cultural din sat și inserează tematici ecologiste în fibra proiectelor educaționale pe care le implementează.

Petiții, Ziua Europei, dezbateri - educație civică

Toate proiectele noastre sunt gândite să aibă o componentă civică. Am organizat ateliere de Ziua Europei, despre geografia, istoria și cultura statelor europene, am învățat copiii să scrie petiții la primărie pentru curățenia satului, am organizat dezbateri despre nevoile copiilor în școală și comunitate, am făcut ateliere despre apărători ai drepturilor omului precum Nelson Mandela și Malala.

educatie pentru sanatate

Clubul fetelor - educație menstruală

În 2020, cu ajutorul partenerilor de la Asociația Iele-Sânziene, 100 de fete din satele Laslea, Mălâncrav, Florești, Nou Săsesc, Roandola, au aflat mai multe despre transformările corpului la pubertate, despre igiena intimă și menstruație. Fetele au primit și absorbante reutilizabile pentru a reduce povara economică și amprenta ecologică a absorbantelor clasice.

Digitizarea educației

Înainte de pandemie, în 2019, am atras sprijinul partenerilor de la Ateliere fără Frontiere care au echipat laboratoarele de informatică din Laslea și Mălâncrav. Ulterior am achiziționat softuri de predare digitală a științelor exacte. În pandemie, am configurat toate tabletele copiilor pentru a avea acces la puțina educație formală accesibilă. În toate proiectele noastre folosim tehnologia pentru a facilita educația de calitate a copiilor.