You are currently viewing Transilvania prin ochii localnicilor

Transilvania prin ochii localnicilor

Autor: Marina Alexandru

Transilvania… Preafrumoasa Transilvanie… Toată lumea are câte o idee despre acest ținut, chiar dacă uneori este doar despre faimosul Dracula. Dar ea nu se rezumă doar la atât. Are mult mai multe de oferit. Dorind să descopăr și alte informații știute poate doar de localnici, am realizat un chestionar prin care să aflu mici secrete din Transilvania. Persoane din diferite localități și orașe mi-au destăinuit legende și tradiții interesante pe care nu cred că le puteți afla de la nimeni altcineva decât de la un localnic. M-am gândit să vi le împărtășesc prin aceste rânduri, pentru a vă bucura și voi de aceste povești transilvănene.

Legende și povești

De legenda lui Dracula am auzit cu toții, dar ea nu este singura. Diana care locuiește în Crihalma, un sat din jud. Brașov, ne-a spus că legenda ei preferată este cea despre Cetatea Rupea. Aceasta se găsește în orașul Rupea, județul Brașov, și este una dintre cele mai vechi fortificații de pe teritoriul României. Din ce știe Diana de la bunicii ei, cetatea a fost adusă în Rupea tocmai din Crihalma de nimic altceva decât de un uriaș! Copiii din satul Crihalma sunt de-a dreptul fascinați de această legendă… la fel cum a fost și Diana în copilărie.

transilvania localnici

Cetatea Rupea, fotografiată de @cristian_carstea

Adina are și ea o poveste preferată, tot despre o cetate. De data asta este vorba despre Cetatea Colț, din satul Suseni, comuna Râu de Mori, jud. Hunedoara. În Deva, orașul din care vine Adina, se tot zvonește că Cetatea Colț, așa cum o știm noi, care datează încă din secolul al XIV-lea, este de fapt Castelul din Carpați la care face referire Jules Verne în scrierile sale. Nici nu este de mirare, având în vedere frumusețea Transilvaniei care este un loc ideal de inspirație pentru povești.

transilvania localnici

Cetatea Colț, fotografiată de @lavi_neacsu

Eugeniei, în schimb, îi place mult povestea râurilor Olt și Mureș. Ea este din orașul Rupea, județul Brașov și ne-a povestit cu încântare această legendă. Se spune că aceste ape erau de fapt niște băieți care au plecat în căutarea tatălui dispărut în luptă. Singura condiție care trebuia să fie îndeplinită de ei era să nu se despartă pe drum. Nu au ascultat povața părintească și au fost transformați pe loc în două râuri, cele pe care le cunoaștem noi în ziua de azi.

Pe lângă aceste legende încântătoare, fiecare persoană care a răspuns la chestionar are câte o poveste preferată spusă de părinți sau bunici în copilărie. Acestea aveau diverse personaje precum Mărioara, Florica, Făt-Frumos, Ileana Cosânzeana, Ana și Ion, chiar și… Țac-Pac și Gămălie. Cele mai caraghioase nume dintre toate au fost cele ale protagoniștilor din povestirile lui Octav. El este din orașul Brașov și bunicii îi ziceau adesea la prânz povestioare cu Statu Palmă Barbă Cot sau Strâmbă Lemne. La toți, personajele parcurgeau un traseu pentru a se transforma în niște eroi sau băieții salvau fetele de la ananghie.

Locurile bântuite

Transilvania este faimoasă pentru locurile bântuite. Acest ținut chiar este inspirația multor filme și cărți de groază. Se pare că e ceva mitic la Transilvania pentru acestea. Copiii care trăiesc în Transilvania sunt de multe ori speriați de aceste locuri. De multe ori, chiar frații mai mari îi sperie pe cei mai mici cu zonele bântuite. Aceasta este și situația Georgianei din orașul Sfântu Gheorghe, județul Covasna, și a Vivianei din Baia Mare. Pe ele le speriau frații cu pădurea Hoia Baciu. Se află în Cluj-Napoca și are în spate o legendă înfricoșătoare. Un cioban, numit Hoia, a vrut să intre cu oile sale în pădure. Ar fi ajuns până în Poiana Rotundă și de atunci nu a mai fost văzut. Se tot zvonește că sunt și OZN-uri, ba chiar există și o carte în care sunt descrise fenomenele paranormale petrecute în acest loc. Înspăimântător, nu? Pe Georgiana și Viviana încă le mai trec fiorii când își amintesc de poveștile cu extratereștri sau copaci ciudat înclinați.

localnici Transilvania

Pădurea Hoia Baciu, fotografie realizată de @curiousfiddler

Gabriela mi-a povestit despre un alt loc înfiorător. Ea este din satul Peșteana, județul Hunedoara, și este speriată de Munții Retezat. Deși este supranumit „tărâmul caprelor negre”, iar peisajele sunt fantastice, vârful acestuia are o legendă…specială. Vârful Retezat, cel după care a fost denumit și muntele, are o formă ciudată. Poate să fie asemănată cu o piramidă fără vârf. Localnicii spun că odată, aici exista un căpcăun care distrugea recoltele oamenilor. Mulți tineri și-au pierdut viața încercând să-l ucidă, însă, în cele din urmă, un băiat a reușit să-l omoare. El I-a tăiat capul, iar uriașul s-a transformat pe loc într-un munte, cu vârful tăiat. Unii oameni, mai superstițioși, încă cred că acel uriaș poate să revină la viață.

transilvania localnici

Munții Retezat, fotografie realizată de @dr.victorbaldea

Castelul Bran este un alt loc controversat. Dacă tot suntem la capitolul locuri bântuite, era imposibil să îl ratăm. Dracula nu este decât un personaj inventat de Bram Stoker, autorul cărții „Dracula”, și este tot timpul confundat cu Vampirul însetat de sânge este evident produsul imaginației scriitorului. Din păcate…sau din fericire, atunci când vizitați Castelul Bran nu o să vă iasă niciun vampir în cale, însă legenda este una interesantă.

transilvania localnici

Castelul Bran, fotografie realizată de @george.andronachi

Tradiții transmise din generație în generație

Ca în multe locuri din țară, și în Transilvania există tradiții peste care oamenii nu pot să sară. Pe unele dintre ele nici că le găsiți în alte zone din țară.

De Crăciun avem nelipsiții copii, dar și adulți care merg cu colindul, tăiatul porcului și mâncarea tradițională. Toți oamenii au pe masă lebări, un tip de cârnați, colaci, cozonaci și faimoasele sarmale.

transilvania localnici

Sarmale, fotografie realizată de @therecipestailor

În ziua de Paște, transilvănenii vopsesc ouă, merg cu stropitul și să ia lumină. Stropitul este un obicei specific zonei. Iulia care e din Sibiu mi-a explicat ce reprezintă acesta. Băieții merg prin sat și întreabă părinții fetelor dacă primesc cu stropitul. Ei aruncă cu parfum pentru a face ca „florile” (fetele) să nu se ofilească. În schimb, aceștia primesc un ou roșu și uneori și dulciuri. Ambele sărbători sunt un prilej de întregire a familiei. Alte obiceiuri mai sunt și de Sânziene. Fetele tinere își pun sub pernă o coroană de flori pentru a-și visa ursitul. Aceeași superstiție apare și de Bobotează, când busuiocul de la Botez se pune sub pernă.

Când treceți prin Transilvania să nu ezitați să vorbiți cu localnicii. Este o experiență cu totul și cu totul deosebită să vă povestească chiar cineva din zonă despre legende și tradiții. Și… cine știe? Poate aflați ceva nou.

Webp.net-resizeimage (2)

Marina - Andreea Alexandru

Îmi place mult să citesc și cel mai mult o fac în serile de vară când vântul adie ușor, cântă greierii, iar camera mea este cuprinsă de luminile stelelor. Ador să mă pierd printre străduțele orașului meu și să fotografiez ceea ce văd special. Fotografia se combină perfect cu o altă pasiune, călătoritul. Îmi place să vorbesc cu oamenii locurilor vizitate, să le ascult poveștile, să văd peisaje de-a dreptul speciale.

Lasă un răspuns