Autor: Marina Alexandru
Pentru că am vrut să mă eliberez de căldura din sudul țării, m-am gândit să-mi petrec concediul într-un loc răcoros, așa că am ales zona Transilvaniei. Știind că sunt atâtea obiective turistice de vizitat, eram convinsă că nu am să mă plictisesc.
Satele și clădirile observate aveau o arhitectură și un mod de construcție aparte, așa că, după ce am discutat cu localnicii, am făcut și o mică cercetare. Am fost impresionată de informațiile aflate și m-am gândit ca în acest articol să vă împărtășesc cunoștințele dobândite după vacanța din Ardeal. Mai jos, găsiți câteva informații despre locuri transilvănene din patrimoniul UNESCO.
Priveliște din Turnul cu Ceas, fotografie din arhiva personală
Cetatea Sighișoara
Transilvania este una dintre cele mai potente zone din punct de vedere al patrimoniului local, motiv pentru care multe clădiri, chiar și sate, fac parte din Patrimoniul UNESCO. Acest fapt a fost posibil datorită oamenilor pasionați care s-au străduit să reabiliteze locurile cu anumite defecte din cauza trecerii timpului și să le păstreze înfățișarea autentică de acum câteva veacuri.
Unul dintre locurile care fac parte din patrimoniul UNESCO este Cetatea Sighișoara. Aceasta este singura cetate medievală care este locuită și în prezent. Cetatea fortificată mai are acum nouă dintre cele paisprezece turnuri, cât și pasaje secrete. Cel mai mult mi-a plăcut Turnul cu Ceas, deoarece puteam să văd tot orașul. Așa cum mi-a spus domnul Mircea, care s-a întâmplat să fie lângă mine când mă plimbam prin Sighișoara, turnul este unul dintre principalele puncte de interes și datorită figurinelor sale. Șapte la număr, aceste figurine reprezintă câte o zi la săptămânii, dar și personaje mitologice sau simboluri astronomice. Atunci când l-am vizitat eu era vineri, deci cea care a marcat orele a fost zeița Venus, cea a frumuseții și a iubirii. Văzute de la înălțime, casele pastelate cu acoperișuri cărămizii mi s-au părut de-a dreptul fascinante. Arhitectura, cât și influențele germane le fac să se diferențieze ușor de restul locuințelor din alte părți ale României.
Turnul cu Ceas, fotografie din arhiva personală
O reprezentare a goticului transilvănean cu care se mândresc cei din Sighișoara este Biserica din Deal. A fost construită în secolul al XIV-lea de către sași, lângă Școala din Deal. Biserica, precum și școala sunt așezate în punctele cele mai înalte din cetate, deoarece, la acea vreme, educația și religia aveau o importanță la fel de mare. În perioada medievală, aceasta era un motiv de laudă și localnicii se tot străduiau să o facă cât mai înaltă și cât mai frumoasă. Atunci când aveau loc atacuri, sașii se ascundeau în biserică și își depozitau bunurile în lăzi. Bătăliile durau uneori săptămâni întregi, motiv pentru care fiecare familie avea o ladă în podul Bisericii din Deal. Elementul cu cea mai deosebită semnificație este tabernacolul din piatră. El este una dintre cele mai frumoase sculpturi gotice din Ardeal.
Satele săsești
Transilvania are o colecție de zeci de sate săsești cu biserici fortificate care și-au păstrat aspectul medieval până în ziua de astăzi, cu ajutorul dedicației localnicilor pentru comunitate. Deși toate sunt spectaculoase în moduri diferite, șapte dintre ele au avut norocul de a face parte din Patrimoniul UNESCO.
- Câlnic
Cetatea Câlnic, spre deosebire de celelalte cetăți, a fost construită inițial ca locuință pentru o familie de nobili. Pe lângă acest lucru, nu are turnulețe, iar biserica nu este pusă într-o lumină așa bună. Îi lipsesc vitraliile și alte elemente decorative. Totuși, este una dintre cele mai bine conservate cetăți din Transilvania. După ce familia de sași s-a mutat, locuitorii i-au dat Câlnicului înfățișarea specifică săsească și au făcut o biserică fortificată.
- Prejmer
Satul săsesc Prejmer a devenit cunoscut datorită bisericii-cetate. Fiind construită pe baza unei bazilici romane, cetatea Prejmer este cea mai puternică din estul Europei. Este apărată de bastioane, poduri mobile și un pasaj secret și a rezistat la peste 50 de atacuri.
- Viscri
Satul Viscri a ajuns în atenția oamenilor după ce prințul Charles a cumpărat o casă care a fost transformată în pensiune. Satul este ascuns printre dealuri ca într-o poveste. Dacă vă opriți să discutați cu localnicii (care nu sunt mulți, deoarece sunt puține familii rămase în sat) vă pot povesti despre obiceiurile săsești. Mi s-a părut amuzant că a existat o „ladă a vecinătății” în care se aflau amenzile celor care lipseau de la activități importante. Ce spirit civic!
Apus de soare în Viscri, fotografie realizată de Alexandra Sima (@alex.sima07)
- Dârjiu
Satul Dârjiu parcă vă transpune în copilăria bunicilor și are o priveliște de vis. Biserica din sat a fost construită în stil romanic, după modelul săsesc, la sfârșitul secolului al XIII-lea, după care a fost reconstruită în stil gotic, trei veacuri mai târziu. În interior sunt prezente picturi murale. O valoare incomparabilă are seria de picturi care reprezintă legenda Sfântului Ladislau, un rege al Ungariei.
- Saschiz
Biserica din Saschiz a fost una cu rol de lăcaș de cult, dar și de apărare, deoarece locul a trecut prin multe lupte. Ea a fost ridicată în stil gotic, din piatră de carieră, pe locul unei biserici romanice.
- Biertan
Satul Biertan este unul dintre puținele locuri din Ardeal care și-a păstrat complet arhitectura săsească. Casele sunt construite în jurul pieței centrale. Biserica fortificată are trei rânduri de ziduri care au ajutat-o să-și păstreze aspectul în urma tuturor bătăliilor de care a avut parte.
Biertan, fotografie realizată de Călin Lazuran (@calinlazuran)
- Valea Viilor
Biserica din Valea Viilor a fost construită în secolul al XV-lea, în stil gotic ca majoritatea bisericilor fortificate din Transilvania care s-au păstrat și astăzi. Pe lângă înaltele ziduri și turnuri de apărare, ea adăpostește o mulțime de obiecte valoroase precum orga din 1807 sau altarul din 1779.
Renovarea unei case de patrimoniu
Deși localnicii își iubesc comunitatea și încearcă din răsputeri să le păstreze aspectul istoric, există și clădiri care au ajuns într-o stare îndoielnică.
O familie de germani, căreia îi plăcea foarte mult România, a observat că se găsesc destul de greu locuințe de vacanță în weekenduri în satele săsești din Transilvania. Lor le plăceau mult plimbările cu caii și tururile cu bicicleta printre dealuri. Discuțiile cu localnicii erau cele mai interesante pentru că puteau afla multe informații despre istoria care îi leagă cu sașii, dar și despre obiceiurile din zonă. Copilul lor se distrau învățând să facă treburi gospodărești precum strânsul ouălor. Existau din când în când și festivaluri gastronomice și era un mod bun de a se apropia de cultura ardelenească, gustând toate acele preparate.
Deoarece le erau așa dragi ținuturile României, au decis să-și cumpere o casă săsească veche în Alma Vii, un sat din Sibiu, pe care să o transforme într-o pensiune pe gustul lor. Au început renovarea, păstrând arhitectura locală, integrând-o perfect cu locuințele săsești din jur. În același timp, au adus în interior confortul necesar unei pensiuni din zilele noastre, astfel îndeplinindu-și dorința de a ajuta și alți turiști să-și găsească cazare plăcută. În acest mod, Marion și Mike, au ajutat și la promovarea turismului în comunitate.
„Țara de dincolo de păduri, Transilvania, un loc în care dacă mergi o dată, e imposibil să nu te reîntorci. Aici poți veni ca vizitator și să rămâi o viață.”
Fotografia de copertă: Ștefi Botcariu (stefi_botcariu)
Marina - Andreea Alexandru
Îmi place mult să citesc și cel mai mult o fac în serile de vară când vântul adie ușor, cântă greierii, iar camera mea este cuprinsă de luminile stelelor. Ador să mă pierd printre străduțele orașului meu și să fotografiez ceea ce văd special. Fotografia se combină perfect cu o altă pasiune, călătoritul. Îmi place să vorbesc cu oamenii locurilor vizitate, să le ascult poveștile, să văd peisaje de-a dreptul speciale.
Ce informații cuprinzătoare și folositoare. Mulțumim mult pentru acest articol!
În Viscri și Sighișoara am fost și mi-a plăcut mult, dar mi-aș dori să văd și celelalte zone. 🙂