You are currently viewing Filmat în Transilvania :                 Împreună pe urmele actrițelor Nicole Kidman și Vanessa Hudgens

Filmat în Transilvania : Împreună pe urmele actrițelor Nicole Kidman și Vanessa Hudgens

Autor: Patricia Nicolae

Ideea blog-ului de azi vine dintr-o pură coincidență. Crăciunul trecut căutam un film cu specific și întâmplarea a făcut ca Netflix să-mi recomande pelicula The Princess Switch. Recunosc, m-a atras distribuția. Vanessa Hudgens m-a făcut să râd pe bune, până la final.

Filmat mare parte în Carei, municipiu din județul Satu Mare, Transilvania, comedia romantică spune povestea unui schimb de vieți dintre o patisieră din Chicago și o viitoare prințesă. Sigur veți rămâne uimiți de peisajele frumosului loc din România, așa că, dacă aveți trecere sau vreți să vizitați orașul, am să înșir mai jos cateva obiective turistice care, cu siguranță, merită vizitate.

Pe platourile de filmare în Transilvania

Să începem cu Castelul Károlyi, castelul prințesei noastre din film. Conform https://www.visitcarei.ro/info/istoricul-castelului-karolyi.html, istoria castelului din Carei începe în anul 1482. Începând cu 1592, datorită deselor incursiuni ale turcilor, familia Károlyi ia decizia de a întări construcția existentă și de a o îmbunătăți, fortificând-o. Trecând prin multe modificări, primind vizite importante, mai ales în perioade de importanță majoră pentru țară, castelul stă în picioare și astăzi, primind vizitatori curioși în încăperile care au devenit muzeu.

Tot aici, în Carei, Monumentul ostașului român poate fi vizitat de trecători. Potrivit https://ro.wikipedia.org/wiki/Monumentul_osta%C8%99ului_rom%C3%A2n_din_Carei , “acest însemn comemorativ se compune din cinci elemente cu semnificații simbolice: un cap de țăran, care inspiră demnitate și statornicie (simbolul răscoalelor țărănești), o poartă cu incrustații asemănătoare celor care împodobesc porțile maramureșene („poarta jertfelor”), o femeie plantând o floare (simbolul reînnoirii), chipul unui ostaș, care impresionează prin masivitatea și trăsăturile sale aspre și un obelisc asemănător turlelor bisericilor maramureșene (simbolul flăcării veșnice). Pe acest obelisc este înscris următorul text: Glorie ostașilor armatei romăne, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei”.

filmat transilvania

Sursa imaginii: https://instagram.com/travelphotodb/

Acum că am făcut această frumoasă călătorie virtuală printr-un loc puțin cunoscut, putem intra și în sfera altor pelicule filmate în Transilvania.

Cold Mountain a fost filmat parțial în satul Reci din Covasna. Conform https://www.cazaretransilvania.ro/Menu/reci-comolau-prezentare-obiective_turistice-cazare-harta-atractii_turistice-reci-comolau.html, „zona este comoară infinită a artei populare, a obiceiurilor și a tradițiilor.”

Dacă vă place Nicole Kidman, trebuie să vedeți drama apărută în anul 2003 și premiată cu Oscarul în 2014, iar dacă vreți să pășiți pe urmele actriței, recomandarea este Rezervația Mestecănișul de la Reci. O oază de liniște, un sanctuar superb. Un loc unde este promovată biodiversitatea, astfel că puteți oberva minuțios fauna și vegetația. Ce ziceți, încercăm să ne reîncărcăm bateriile plimbându-ne pe aici, vara aceasta?

filmat transilvania

Sursa imaginii: https://instagram.com/lumeairinei/

Nu am uitat nici de pasionații de istorie. Așadar, pe listă peliculelor filmate în Transilvania mai există ceva interesant. A Farewell to Fools sau Condamnat la viață. Dacă nu ați citit încă nuvela Moartea lui Ipu, atunci filmul poate fi un început bun. Ipu, un soldat francez rănit, a rămas într-un sat din Transilvania și este acum obligat de săteni să-și asume o crimă pe care nu a comis-o?! Umanitatea și sacrificiul sunt cuvintele cheie de această dată, puse totuși laolaltă într-o formulă comică și tragică.

Și, pentru că acțiunea se petrece în timpul celui de-al doilea război mondial, platoul de filmare a fost montat pentru o perioadă chiar într-o localitate saxonă din Sighișoara, Mureș – Saschiz. Tocmai de aceea, nu trebuie să treacă neobservată Cetatea Țărănească. Făurită în stil german de comunitatea nemțească, construirea ei a început chiar din anul 1347. Astăzi, poate fi vizitată și, ascultată. Legendele spun că Cetatea răspunde celor care-i urează Salutări sau Noapte Bună. A încercat cineva să o asculte? Spuneți-ne în comentarii, vă rog!

Tot aici putem vedea și Biserica Fortificată Sf. Ștefan, biserică luterană construită când locul aparținea Regatului Ungariei. Opulența este cuvântul cheie care descrie acestă minunată parte a satului.     

filmat transilvania

Sursa imaginii: https://instagram.com/takeatriplera

Dacă sunteți cinefili și nu numai, sper ca v-a plăcut această înșiruire a peliculelor care pun în evidență frumoasa parte a României, Transilvania. Iar dacă doriți să continui prezentarea și altor filme care au bătătorit castele vechi, catacombe reci, păduri protejate din România, dați un semn pe rețelele de socializare ale Asociației Casa Naturii. Poate data viitoare vorbim chiar despre The Nun?…

 

Imagine de copertă: https://instagram.com/ancacornelia/

Lasă un răspuns