You are currently viewing Patrimoniul local din Transilvania și tinerii de la sat

Patrimoniul local din Transilvania și tinerii de la sat

Autor: Marina Alexandru

Transilvania este una dintre regiunile care păstrează cele mai multe tradiții cu valoare patrimonială. Pentru a nu fi uitate, obiceiurile și tradiițiile trebuie predate de către localnici tinerilor, astfel încât aceștia să le poată transmite la rândul lor generațiilor următoare. Promovarea patrimoniului este un fenomen care trebuie să se întâmple consecvent și pe termen lung, dacă dorim ca autenticitatea comunităților locale din Transilvania să se păstreze, spre încântarea turiștilor din toată lumea. Iar ingredientul principal în această ecuație îl reprezintă tinerii din sat. Atâta timp cât tinerii devin conștienți de valoarea patrimoniului local, la ei acasă, în Transilvania, viitorul comunității lor este asigurat și sustenabil prin acțiunile tinerelor generații.

patrimoniu transilvania

Edu-Made in Mălâncrav sau cum învață tinerii de la sat despre patrimoniul local din Transilvania

Pentru a da mai departe meșteșugurile populare și pentru a încuraja tinerii să lucreze în echipă și să își (re)cunoască valoarea patrimoniului satului lor, organizăm ateliere non-formale și transmitem moștenirea culturală locală. Pentru că ne aflăm într-una din zonele cu un potențial patrimonial rural ridicat, lângă Sighișoara, ne-am pus pe treabă și am gândit un proiect care să reflecte acest potențial și să îl pună în valoare prin intermediul celor mai tineri dintre localnici.

Edu-Made in Mălâncrav este un proiect care sprijină copiii și tinerii din Mălâncrav și Laslea să  descopere valoarea patrimonială a comunității transilvănene în care trăiesc și care îi ajută să învețe să o promoveze pe viitor. În timp ce învață cum să coasă diferite modele locale și simbolistica lor, cei care participă la atelier își redescoperă comunitatea, învață să lucreze în echipă și își dezvoltă aptitudinile interpersonale.

Situația tinerilor de la sat în pandemie: deconectarea de sat si patrimoniul său

În timpul pandemiei, tinerii de la sat au avut multe piedici în calea educației lor, iar comunitățile locale din care provin, atât de dependente de întâlnirile și schimburile fizice, au luat o pauză forțată de la viața tumultoasă de la sat. Cel mai mare obstacol a fost distanțarea fizică. Copiii nu au mai putut să se întâlnească la atelierele pe care le organizam la asociație, printre care cele de handmade în care coseau și expuneau la târguri munca lor. Dacă pentru mulți tineri din țară întâlnirile online au reprezentat o soluție, pentru cei din Laslea lucrurile au stat diferit. Lipsa semnalului, lipsa echipamentelor tehnice au făcut ca tinerii să se izoleze și să piardă legătura unii cu ceilalți. Distanțarea fizică a dus și la îndepărtarea de comunitate.

Atelierele Edu-Made in Mălâncrav: revenirea către comunitate

După un an de pandemie, participanții atelierului Edu-Made in Mălâncrav se pot întâlni fizic în cadrul a 16 sesiuni ghidate de artizanul nostru popular, doamna Elena Pascu. Beneficiarii acestor întâlniri sunt 15 copii din Laslea și Mălâncrav, cu vârste cuprinse între 10 și 18 ani. Cu ajutorul activităților educaționale, ei se vor reapropia de comunitate prin descoperirea patrimoniului local al Transilvaniei. În perioada 15 iulie- 15 septembrie, organizăm câte două workshopuri în fiecare săptămână, Copiii asistă la cursuri despre cusut și țesut, dar și despre simbolistică, istorie locală și valoarea internațională a patrimoniului.

Obiectele realizate la Edu-Made in Mălâncrav

La atelierul de handmade, cei 15 participanți realizează de la bijuterii până la picturi pe hârtie sau lemn. Printre lucrurile confecționate de ei se numără:

  • medalioane

Acestea sunt cusute manual, cu motive florale și tradiționale.

 

  • brățări

Ele sunt un bun cadou pentru prieteni sau pentru persoane dragi. Se confecționează cu inițiale, motive geometrice sau vegetale.

 

  • țesături

Țesăturile realizate sunt săculeți de ceai, fețe de pernă, ștergare, prosoape sau șervețele. Toate acestea au modele tradiționale românești sau săsești.

 

  • picturi pe lemn sau hârtie cu peisaje sau case săsești
  • coronițe

În loc de concluzii: Legătura dintre tineri, educație, patrimoniu imaterial și dezvoltare locală

Cunoașterea, respectarea și promovarea patrimoniului local au numeroase avantaje asupra copiilor și a comunității lor.

  • Fiecare loc păstrează tradiții cu valoare patrimonială, iar acestea pot atrage un număr mare de turiști.
  • Localnicii sunt mai conectați la comunitatea în trăiesc, fiind uniți de moștenirea culturală și de eforturile de păstrare a ei în viitor.
  • Copiii pot învăța mai multe informații despre istoria locală și locul din care provin, iar acest lucru îi leagă în mod autentic de locurile natale și îi inspiră să lucreze pentru dezvoltarea locală.
  • Cu ajutorul meșteșugurilor transmise din generație în generație, se pot realiza afaceri cu motive tradiționale și sunt acumulate noi cunoștințe antreprenoriale.
  • Prin lucrul la obiectele tradiționale, copiii și nu numai învață să lucreze mai bine în echipă și își dezvoltă aptitudinile interpersonale.
  • Prin toate aceste feluri, tinerii devin viitorii adulți care păstrează patrimoniul imaterial și material și se dedică dezvoltării satelor lor.

Dacă vă doriți să sprijiniți atelierul handmade al copiilor, puteți să le transmiteți încurajările voastre tinerilor. S-ar bucura mult să-și vadă munca apreciată și să aibă în continuare cursuri de cusut la asociație.

Edu-Made in Mălâncrav este un proiect realizat printr-un grant Start ONG finanțat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

patrimoniu transilvania
Webp.net-resizeimage (2)

Marina - Andreea Alexandru

Îmi place mult să citesc și cel mai mult o fac în serile de vară când vântul adie ușor, cântă greierii, iar camera mea este cuprinsă de luminile stelelor. Ador să mă pierd printre străduțele orașului meu și să fotografiez ceea ce văd special. Fotografia se combină perfect cu o altă pasiune, călătoritul. Îmi place să vorbesc cu oamenii locurilor vizitate, să le ascult poveștile, să văd peisaje de-a dreptul speciale.

Lasă un răspuns