Autor: Laura - Liliana Crihan
Cu un formular 230 nu se face primăvară. Însă, cu o inițiativă susținută de cât mai multe persoane, putem începe să credem în renașterea unei societăți educate.
Pune o piatră la temelia unui viitor mai bun pentru copiii din satele transilvănene! Redirecționează și tu 3.5% din impozitul pe venit pentru a susține această cauză.
Noi, cei de la Asociația Casa Naturii, credem într-o lume care se poate dezvolta armonios prin educație și prin grija față de natură. Considerăm că toții copiii, fie din mediul urban sau rural, merită șanse egale la educație și la un viitor decent.
Ce facem concret?
Împreună cu oameni care cred în viziunea noastră, organizăm activități pentru copiii din Laslea:
- cluburi de lectură
- ateliere de handmade și antreprenoriat
- ture de ecologizare
- activități de reciclare
- proiecții de film cu tematică legată de mediu
- ateliere de educație civică și digitală
- sprijin tehnic pentru profesorii de la școala locală
- integrare socioeconomică a tinerilor vulnerabili de la sat
Care sunt rezultatele?
Realitatea satelor din țara noastră nu e una tocmai roz și cu toții știm asta. Ne confruntăm cu fenomenul de analfabetism funcțional, abandon școlar, rezultate slabe la învățătură, mai ales în mediul rural. Nici nu mai e cazul să ne întrebăm de ce. Salariile sunt mici, locurile de muncă sunt puține, iar copiii luptă uneori pentru asigurarea unor alimente de bază. Pe scurt, sunt preocupați mai mult de subzistență decât de preocupări precum cunoașterea, educația, dezvoltarea personală. Vezi câteva statistici alarmante, dar și o analiză mai realistă în articolul Dianei de la Fine Society, Amărăciunea satelor românești nu are nimic pitoresc în ea.
”Studiul național care măsoară decalajele dintre mediul urban și rural relevă o realitate la care ne-am obișnuit să închidem ochii: aproape jumătate de Românie e ruptă de condițiile de bază ale vremurilor moderne și ține doar de noi să schimbăm asta.”
Diana Cosmin, Fine Society
Cu siguranță e păcat ca potențialul copiilor din mediul rural să se irosească. În acest sens, am organizat activități prin care aceștia au învățat să vadă lumea și dintr-o altă perspectivă, una mai optimistă. Gândire critică, inițiativă, spirit antreprenor, imaginație, vocabular bogat, respect față de mediul înconjurător, dezvoltare personală. Sunt aspirațiile și totodată realizările noastre cu privire la valorile insuflate și la capacitățile dezvoltate în rândul elevilor din Laslea.
Poți contribui și tu la rezultate frumoase, prin formularul de redirecționare a 3.5% din impozitul pe anul 2020. Cum poți face asta?
Pașii sunt simpli:
- Descarcă formularul 230.
- Printează formularul, completează-l și semnează-l.
- Trimite formularul scanat către noi pe e-mail la contact@casanaturii.ro sau asociatia.casa.naturii@gmail.com. Noi îl vom trimite în locul tău la ANAF.
- De asemenea, poți merge chiar și tu cu formularul la centrul ANAF de care aparții, în funcție de localitatea unde ai domiciliul. Poți vedea aici o listă cu adresele ANAF din fiecare localitate.
- Mai există o variantă: urmează pașii din acest link, completând câmpurile necesare.
- Alege așadar varianta pe care o preferi, iar la final, cu ajutorul tău, noi putem să organizăm în continuare activități menite să aducă o schimbare în comunitățile rurale transilvănene, prin copiii ce vor deveni eroii de mâine.
*Ai mai jos datele Asociației Casa Naturii:
Denumire entitate nonprofit : Asociația Casa Naturii
Cod de identificare fiscală: 29814945
Cont bancar IBAN: RO71RNCB0075126314540001
Pentru orice nelămurire, ne poți contacta pe e-mail sau pe rețelele de socializare (Facebook/Instagram).
Suntem transparenți:
- Datele tale sunt în siguranță
- Ai acces la informații despre activitățile organizate de noi
- Ai vizibilitate asupra sponsorilor diferitelor activități
- În fiecare an, publicăm un raport financiar cu date exacte despre realizările noastre
Redirectionare 3.5% din impozit 2020-Ce trebuie să știi ?
- Nu trebuie să plătești nimic în plus atunci când trimiți formularul. În schimb, dacă alegi să nu redirecționezi 3.5% din impozit, suma va fi gestionată de către statul român.
- Formularul 230 este o opțiune și nu o obligație.
- Procentajul se aplică impozitului pe veniturile din 2020, așa că formularul va fi considerat corect dacă este completat cu anul 2020.
- Datele de care avem nevoie sunt cele din rubrica Date de identificare a contribuabilului, Destinația sumei (Susținerea unei entități nonprofit) și semnătura contribuabilului, cu menționarea procentajului de 3.5%. Nu trebuie să scrii și suma, ea va fi calculată de ANAF.

Fă bine gratuit prin redirectionarea formularului 3.5% din impozit 2020 pentru Asociația Casa Naturii-De ce să contribui și tu?
- Contribui în mod concret la organizarea unor activități educative pentru copiii din Laslea. Banii de la tine vor fi valorificați în ore de educație digitală, ecologică, antreprenorială, etc. Mai multe ore de educație înseamnă de fapt mai puțină sărăcie, pe termen lung.
- Suntem 100% transparenți în ceea ce privește activitatea noastră. Poți vedea în ce am investit banii de la tine și de la cei care ne-au trimis formularul. Împreună putem face fapte bune care contează.
Până când poți să redirecționezi 3.5% din impozit?
Poți face acest lucru până pe 25 mai 2021. Mai este puțin și am fi tare bucuroși dacă în acest interval de timp, ai da de veste familiei, prietenilor, colegilor care ar fi dispuși să ne trimită formularul 230.
În încheiere-dorim să îți mulțumim pentru sprijin!
Nu uita! Orice gest frumos pe care îl facem pentru noi contribuie la bunăstarea noastră. Orice gest frumos pe care îl facem față de natură ne ajută să trăim într-un mediu mai curat. Orice gest frumos pe care îl facem pentru oameni, pentru țară, pentru comunitatea în care trăim contribuie la dezvoltarea unei societăți frumoase, educate și sigură pe forțele proprii. Fă și tu un gest frumos iar roadele nu vor întârzia să apară.
Sursă imagine copertă:

Laura - Liliana Crihan
Sunt o persoană calmă, empatică, îmi place să citesc, să scriu, să călătoresc și să am experiențe care să mă ajute sa mă dezvolt personal. Imi place să învăț mereu câte ceva, să mă bucur de natură, de lucrurile mărunte precum un ceai de iasomie, copacii infloriti sau luminițele de Crăciun. Mă preocupă subiecte precum educația, mediul înconjurător, comunitatea din care facem parte și modalitățile de dezvoltare a acesteia.