You are currently viewing De bine despre comunități și natură – De vorbă cu Muma

De bine despre comunități și natură – De vorbă cu Muma

Autor: Cristina Voican

Peste tot se spune că educația este foarte importantă, că toți copiii au dreptul la educație, ceea ce este foarte adevărat. Dar oare v-ați întrebat în ce constă această educație? Este oare vorba doar despre a ști să rezolvi ecuații la matematică sau despre câte cărți ai citit? Eu cred că nu…nu doar aceste cunoștințe pun bazele unei educații de calitate, ci și informațiile ce țin de viață în sine, de un stil de viață sănătos, de protejarea mediului în care trăim…

În perspectiva mea, educația reprezintă asimilarea oricăror informații care ne-ar putea fi utile pentru a ne putea crea un mediu propice în care să ne dezvoltăm ca oameni.

Educația este epicentrul tuturor activităților Asociației Casa Naturii, dar noi nu suntem singurii care își doresc să educe noua generație, așa că vă invit să descoperiți povestea Mumei Pădurii.

Știați că…

  • Oxigenul este al doilea gaz cel mai abundent din atmosferă?
  • Pentru a supraviețui într-un spațiu închis etanș, un om are nevoie de oxigenul produs de 7 copaci înalți?
  • Pădurile din Uniunea Europeană repezintă doar 5% din pădurile la nivel global?

Din fericire din ce în ce mai multe persoane au început să conștientizeze importanța pe care copacii o au în viața noastră, și, dacă fără mâncare putem rezista în jur de 3 săptămâni, fără apă  3 zile, să știți că fără  aer nu putem rezista mai mult de 3 minute.

Sunt de acord cu faptul că nu toți putem participa la campanii de plantare sau să ne dedicăm tot timpul acestui lucru, însă unii oameni chiar o fac. Poate vă întebați cât am căutat și cum am reușit să găsesc astfel de oameni. Țin să vă anunț că a fost foarte ușor, pot spune că ei au fost cei care au dat peste mine (nu la propriu :)))) ). Pierzându-mi timpul pe instagram, ca un adolescent normal, am dat peste un cont intitulat “ Muma Pădurii”. Mi-a sunat interesant. Am intrat pe pagină. Am citit  povestea lor și m-a prins atât de tare încât mi-am spus că neapărt  trebuie să aflu mai multe.

comunitati si natura

Sursă imagine: Muma Pădurii

“No, dragii mumei”, așa cum se adresează muma în blog-urile sale, să purcedem la povestit.

Pentru început, să trecem câteva date în revistă :

Nume : Muma Pădurii

Vârsta: a fost prima care a plantat un copac…deci vă las pe voi să calculați

Ocupație : vraciul pădurii care ascultă și vindecă rănile copacilor… și mai nou, de vreo 5 luni a descoperit și instagramul în căutarea a noi metode de a-și ajuta semenii

 

Cine sau ce este Muma Pădurii?

Da, ați citit bine, am vorbit chiar cu Muma Pădurii și nu, nu cu vrăjitoarea urâtă din adâncul pădurii, ci cu inițiatorii acestui proiect, oameni care nu sunt în inima pădurii, dar în a căror inimă este pădurea.

După cum v-am spus este vorba despre doi tineri, Robert și Filip, a căror poveste începe în comuna Săvârșin, județul Arad. În anul 2019 au fost  să petreacă sărbătorile de iarnă în casa în care au copilărit, aflată lângă pădurea din comună. Din dorința de a respira aerul curat și de a-și aminti de copilărie, au decis să facă o plimbare prin pădure. Astfel, au realizat cu tristețe că … stiți, acea pădure deasă prin care alergau, nu prea mai este așa. Au simțit ca le-a fost luat ceva, așa că au decis că cineva trebuie să ia atitudine si ei sunt aceia.

Ce face Muma Pădurii?

În prezent Muma vinde brățări și plantează copaci. Dar oare cum a ajuns aici?

Pornind la drum doar cu imboldul de a face o schimbare, celor doi tineri nu le-a fost tocmai ușor. Au avut o oportunitate de care au profitat și astfel au aplicat pentru fonduri europene, însă cum viața nu e roz, proiectul le-a fost refuzat și fiecare și-a văzut de drum. Aici putea lua sfârșit acestă poveste, dar cumva, după ceva timp, planetele s-au aliniat, iar universul i-a adus pe cei doi din nou pe același drum primind vestea că alte persoane au renunțat, iar ei le vor lua locul.

Ok, ok, fondurile au fost alocate, toate merg bine până aici, dar ce facem de aici încolo? Asta s-au întrebat  și ei.

Sursă imagine: Muma Pădurii

Având ca punct de pornire ideea că “Un eșec înseamnă nimic mai mult decât o oportunitate să înveți “ Filip si Robert au sfidat puțin “legile firescului”. Au lăsat deoparte piedici precum lipsa cunoștințelor în acest domeniu și au început să contureze un proiect frumos, să se înconjoare cu oamenii de la care au ce învăța, luptând pentru țelurile lor: de a planta copaci și a educa oamenii să respecte pădurea și mediul înconjurător.

“Pădurea este ultima noastră salvare dacă vrem să ne fie bine peste 60, 70 de ani” și “Dacă nu o să facem noi, nu o să facă nimeni” au fost cuvintele care pe mine m-au inspirat.

Sunt convinsă că sunt mulți alții care își dedică timpul acestui tip de activități. Așa că nu este nevoie să luați lopata la spate sau să săpați o groapă, ci doar să-i descoperiți pe acești oameni și să-i susțineți,  să luptați alături de ei pentru acestă cauză.

Scopul meu a fost să vă inspir. Dacă am reușit, vă rog dați-mi de veste printr-un comentariu, să știu că mi-am atins obiectivul.

Sursă imagine copertă: Muma Pădurii

Cristina Voican

Sunt o persoană energică, pozitivă, cu un zâmbet larg pe față indiferent de situație. Deși relativ timidă, nu ratez nicio ocazie de a ieși din zona de confort. Îmi place să-i fac pe cei din jurul meu să se simtă bine și să fiu de ajutor, atât cât îmi stă în putere. În ceea ce privește pasiunile mele, dansul îmi curge prin vene, iar cititul imi oferă posibilitatea de mă transpune în pielea personajelor pe care le îndrăgesc, de călătorit nici nu mai spun :)))

This Post Has One Comment

  1. Margareta Lespezanu

    Ești un izvor nesecat de omenie, implicare, dăruire, iubire de semeni.
    Este o onoare și in același timp o bucurie sa te văd crescând frumos.
    Mult succes in continuare!

Lasă un răspuns