You are currently viewing Agenda de dezvoltare 2030 adoptată și în mediul rural transilvănean
Săptămâna creativității, Nou Săsesc

Agenda de dezvoltare 2030 adoptată și în mediul rural transilvănean

Autoare: Raluca Marcu și Patricia Nicolae

Potrivit  Ministerului Afacerilor Externe Agenda 2030este un program de acţiune globală în domeniul dezvoltării, cu un caracter universal şi care promovează echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile – economic, social şi de mediu”.  

Întregul program cuprinde 17 puncte absolut necesare unei vieți demne și echitabile, puncte care merg mână în mână cu drepturile fundamentale ale omului. Diferența o face, bineînțeles, planul și strategia.

De exemplu, un drept fundamental este dreptul la apă potabilă (2015). Știm că în multe țări, dreptul la apa potabilă nu este satisfăcut. Așadar, înțelegem că deși sunt stipulate într-o CARTĂ, aceste drepturi nu sunt neapărat garantate. Tocmai de aceea, un program complex precum Agenda 2030 încearcă să asigure o strategie durabilă și puncte de acțiune concrete, la nivel global. Pentru dreptul la apă potabilă, obiectivul de dezvoltare durabilă 6 stipulează: „Apă curată și sanitație – Asigurarea disponibilității și managementului durabil al apei și sanitație pentru toţi.”

Concret, fiecare țară care recunoaște drepturile fundamentale ONU și care s-a unit la Summit-ul din 2015, se mobilizează în vederea respectării acestui drept și conduce activități precum: monitorizează calitatea apelor teritoriale, integrează rezultatele obținute și le publică într-o machetă specifică, auditează operatorii de apă, etc.

Acum că am înțeles proprietatea termenilor de mai sus (sunt subiecte noi și pentru voluntarii din Asociație, de aceea, e o plăcere să scriem și să explicăm cât putem de bine contextul politico-social în care ne învârtim), putem trece la subiectele care ne dor cel mai tare, pe noi la Asociația Casa Naturii și pe copiii și tinerii cu care lucrăm.

Prin misiunea noastră, aceea de a capacita și împuternici tinerii să devină lideri în satele în care trăiesc, ne-am propus să contribuim astfel, la aceste 4 Obiective de Dezvoltare Durabilă:

04 – Educație de Calitate

10 – Inegalități reduse

11 – Orașe și comunități durabile

13 – Acțiune Climatică

agenda 2030 transilvania

Fără activități concrete și fără un plan bine pus la punct, ele ar fi doar 4 obiective puse pe un site doar ca să arate bine. Iar pentru că nouă ne plac lucrurile cu sens, detaliem aici ce se cere și ce facem noi pentru a contribui la atingerea target-ului până în anul 2030.

Agenda 2030 în Transilvania: Educație de Calitate

*Obiectivul de dezvoltare durabilă cu numărul 4 își propune să garanteze educație de calitate, incluzivă și echitabilă, de asemenea, să promoveze oportunități de învățare pe tot parcursul vieții, și mai ales, să fie accesibilă tuturor.

Ce facem noi?

 1. Am început cu baza – alfabetizarea. Ne-am pus cu burta pe litere și am început să citim din ce în ce mai bine. Confundăm b-ul cu d-ul mai rar, citim mai clar, respectăm semnele de punctuație și înțelegem ceea ce citim aproape de fiecare dată. Iar atunci când nu prea ne iese, avem două trainere care ne ascultă și se adaptează mereu situațiilor.
 2. Ne vedem săptămânal la clubul de lectură din curtea asociației – ne imaginăm că suntem super-eroii comunei și dobândim abilități similare cu personajele principale din povești.
 3. Ne punem întrebări – și ne și răspundem. Într-un mod critic, într-un fel fascinant. Într-un cadru non-formal, dar totuși, educațional. Ne place să dezbatem subiectele de interes local și mondial. Să votăm și să înțelegem cum funcționează democrația ori meritocrația.
 4. Încurajăm dialogul – și promovăm dialogurile sănătoase între locuitorii satului. Ne pasă de comună, de tineri și, de localnici. Tocmai de aceea promovăm ce fac tinerii noștri și îi încurajăm și pe ceilalți să promoveze și să încurajeze mai departe comportamentele sănătoase.
 5. Facem materiile plictisitoare mai interesante prin soft-uri digitale – Am asigurat soft-uri digitale școlii din Laslea pentru a testa metode de educație non-formală într-un cadru formal. Rezultatele acțiunilor s-au văzut încă de la prima oră, tinerii fiind încântați să descopere materiile școlare într-un mod jucăuș.
agenda 2030 transilvania

Agenda 2030 în Transilvania: Inegalități reduse

*Obiectivul de dezvoltare durabilă cu numărul 10 își propune să reducă inegalitățile în interiorul țării, dar și între țări.

Ce facem noi?

 1. Deschidem apetitul către culturi – În timpul orelor de lectură descoperim împreună alte culturi, tradiții și obiceiuri. Vorbim despre ele și încurajăm acceptarea diferențelor dintre noi.
 2. Încurajăm respectarea și păstrarea patrimoniului cultural local– Ne place mixul între cultura germană, roma și română din Transilvania. O promovăm de fiecare dată și împuternicim descoperirea ei. La ultima vizită a voluntarelor noastre în Laslea, Maria (una dintre tinerele cu care lucrăm) ne-a făcut un tur cultural al satului Mălâncrav. Ne-a plăcut tare mult!
 3. Integrăm tinerii care nu mai merg la școală și nu muncesc legal – creăm oportunități de dezvoltare pentru ei aducându-i împreună alături de fermieri locali care au nevoie de mână de lucru. Am făcut asta în proiectul nostru pilot „Angajat la mine în sat” unde am trainuit și copiii și fermierii, conform nevoilor lor. 
 4. Promovăm feminismul și construim parteneriate durabile în acest sens – am apărut în Lentila Feministă (un newsletter săptămânal al fetelor de la Iele-sânziene, cu abonare aici) unde am vorbit despre cum devine un grup de locuitori o comunitate.
 5. Împuternicim tinerele și le oferim instrumentele de care au nevoie pentru a deveni antreprenoare – discutăm mai multe la obiectivul cu număr 11, adică chiar acum.
tineri NEET
educatie pentru sanatate

Agenda 2030 în Transilvania: Orașe și comunități durabile

*Obiectivul de dezvoltare durabilă cu numărul 11 își propune să dezvolte așezările umane pentru ca ele să fie deschise tuturor, să fie sigure, reziliente și durabile.

Ce facem noi?

1.Ne place antreprenoriatul și-l mâncăm pe pâine cu fiecare proiect săvârșit – V-am spus că ne plac lucrurile cu sens, iar durabilitatea, antreprenoriatul, leadershipul și sustenabilitatea sunt lucrurile care ne interesează cel mai mult. Nu vrem să facem lucruri doar de dragul de a le face. Tocmai de aceea, ghidăm tinerii să devină lideri cu adevărat. Le arătăm că se poate, că au drepturi, că au puterea și pot schimba orice-și doresc. Practic, organizăm ateliere hand-made unde tinerii dobândesc abilități de cusut manual ori la război, dar și concepte în dezvoltarea de afaceri. Tinerii merg cu bijuteriile făcute de mâna lor la târguri unde promovează motivele tradiționale săsești și-i învață și pe alții cum să coasă. Cu banii strânși din vânzări, cumpără materiale noi și astfel, se auto-susțin.

2. Deschidem comuna Laslea pentru vizitatori – Scriem articole despre turismul în Transilvania, creăm parteneriale locale (cazări, loc de luat masa) pentru a-i bucura pe care care vin să viziteze satele sașe și ne sunt prieteni de asociație. Promovăm afacerile locale și ne oferim ghid celor care ne trec poarta.
3. Punem pietre de temelie la educația tinerilor – pentru că vrem ca ei să ducă satul la un alt nivel.
4.Încurajăm tinerii să ia inițiativă – să schimbe preconcepții, să influențeze localnicii, să fie etici, și mai ales, să respecte locul și oamenii lui.

Agenda 2030 în Transilvania: Acțiune Climatică

*Obiectivul de dezvoltare durabilă cu numărul 13 își propune să reducă efectele schimbărilor climatice și să combată impactul lor.

Ce facem noi?

 1. Ateliere multidisciplinare, creative și interactive – unde fetele de la Seneca Ecologos le-au explicat tinerilor din Laslea cum pot aplica cei 3 R – reducere, reutilizare, reciclare în viața lor de zi cu zi. Pentru a înțelege și mai bine necesitatea respectării naturii, s-au organizat 3 zile de experimente și ateliere, iar 3 zile au fost rezervate împuternicirii și consolidării informațiilor și abilităților dobândite. Despre activități și rezultate, am scris pe larg în articolul de aici.

 2. Ghidarea grupului informal de inițiativă Eco-Lab Junior – care organizează activități de ecologizare în sat Laslea. Tinerii și copiii care fac parte din acest grup informal de inițiativă întreprind activități pentru ”a face Laslea mai bună” și cred în puterea naturii. Ei sunt cei care vor să schimbe mentalități și obiceiuri la ei în sat.
agenda 2030 transilvania

Am vrea să credem că-i o listă scurtă a activităților și a programelor educaționale pe care noi, Asociația Casa Naturii, le implementăm. Avem și alte activități pe care nu le-am cuprins în articolul de astăzi, tocmai de aceea vă invităm să ne urmăriți și pe rețelele de socializare.

Facebook – @asociatia.casa.naturii

Instagram Casa Naturii – @casanaturii

Instagram handmade – @handmadeinmalancrav

Aici povestim ” de la locul faptelor”, ne încurajăm unii pe alții, reacționăm în comunitate și ne sfătuim. Sprijinul din social-media ne aduce vizibilitate și ne motivează. Așadar, dacă vrei să ne fii aproape și să ne urmărești în călătoria noastră spre 2030 – un an în care sărăcia pare să nu mai existe, inegalitățile sunt un mit, educația nu e un bun scump și grija de natură e un obicei, dă-ne un Like și hai să ținem aproape!

Lasă un răspuns