You are currently viewing România rurală educată: Clubul Copiilor Laslea, educație de calitate pe termen lung, la sat
Clubul Copiilor Laslea, ediția 2022

România rurală educată: Clubul Copiilor Laslea, educație de calitate pe termen lung, la sat

Autoare: Ruxandra Groapă

Educație pe termen scurt nu se poate. De aceea, din 2018, ne adaptăm continuu la  nevoile copiilor din Laslea și nu numai, pentru a le oferi educația de care au nevoie. Vorbim de acei copii din mediul rural dezavantajat. Copiii care ajung statistici triste, scăpate printre crăptăruile sistemului, parcă pregătit să îi lase în urmă și să continue actul educațional fără ei. 

Laslea este o comună de 4000 de locuitori, dintre care un sfert lucrează în afara țării. Laslea se confruntă cu aceleași probleme de dezvoltare rurală ca restul țării. Rata abandonului școlar este, în mod neoficial, de 50%. În 2019 nici măcar un copil nu a reușit să promoveze examenul de Evaluare Națională, iar în 2020 și 2021, doar doi din cei 14 candidați înscriși din Laslea au reuși să obțină note de 5 la ambele discipline.

Din 2020 ne dedicăm Clubului Copiilor Laslea, pentru a-i alfabetiza pe acești copii. Pentru că noi am înțeles că educația de calitate este pe termen lung și trebuie să ajungă și la sat, în ciuda tuturor piedicilor. Pentru că faptul că te naști în România rurală nu trebuie să însemne că ai șanse puține spre deloc la educație și la un viitor bun.

Cum ajutăm educația pe termen lung a copiilor?

Ca soluție pentru problemele lor, suntem în al treilea an în care organizăm Clubul Copiilor, club de alfabetizare pentru copiii din mediile defavorizate. Oferim alfabetizare clasică, dar și digitală, săptămânal, pentru 15 copii din satele Laslea, Florești și Mălâncrav, județul Sibiu. Copiii cu care lucrăm au între 6 și 18 ani, împărțiți în 3 grupe, după vârsta, abilitățile și nevoile fiecăruia. Întâlnirile au loc o dată pe săptămână timp de o oră și jumătate. Grupele formate beneficiază de îndrumare și supraveghere atentă din partea a doi formatori-pedagogi.

De ce organizăm Clubul Copiilor Laslea?

Pentru că și copiii din România rurală, cei din familii cu greutăți, și cei cu situații economice dificile merită dreptul la educație. Din 2020, de la primul club, am încercat în continuu să ne adaptăm nevoilor lor. În plină pandemie, când lumea se schimba, noi încercam să ne schimbăm în același timp cu ea. Atunci a fost prima oară când am început să citim online cu cei mici, fiind singura sursă de educație disponibilă la acea vreme în contextul pandemic.

În vara aceluiași an, când în sfârșit am putut ieși din case, cu toate măsurile de siguranță necesare, am organizat Clubul de lectură al copiilor, în natură. În 2021, când ne-am obișnuit mai mult cu noua realitate a pandemiei și noile nevoi ale copiilor în aceasta, am adăugat la clubul nostru posibilitatea să își dezvolte abilități de exprimare și de competențe digitale. În 2022, cei 15 copii cu care am lucrat până acum continuă să vină la club și să își perfecționeze abilitățile dobândite aici.

romania rurala educata

Cui se adresează Clubul Copiilor Laslea?

Copiilor din Laslea, evident 🙂 Mai pe lung, Clubul Copiilor este atât pentru copii cât și pentru tineri proveniți din zona rurală a Sibiului, din comuna Laslea. Aceștia au parte de slabe oportunități de dezvoltare la ei în sat, din păcate normalitatea marii majorități a României rurale. O serie de cauze sistemice duc la fenoemnul analfabetismului funcțional, iar în ultimii ani, din cauza pandemiei, au ajuns să se confrunte chiar și cu analfabetism clasic. De aceea, programul nostru este unul pe termen lung, ca una din puținele surse, dacă nu chiar singura, de educație de calitate adaptată la nevoile din teren.

Lucrăm cu grupe de câte 5 copii și adolescenți, din comuna Laslea, Județul Sibiu, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani. Copiii sunt împărțiți în grupe în funcție de abilitățile și nevoile fiecăruia în parte. Aceștia locuiesc în satele ce aparțin comunei Laslea, majoritatea sunt elevi de școală gimnazială din comună, dar avem în cadrul proiectului și elevi de liceu ce fac naveta până în Sighișoara, care este cel mai apropiat oraș.

Ce alte persoane beneficiază de rezultatele proiectului?

Copiii nu sunt singurii care beneficiază de rezultatele alfabetizării și a educației pe termen lung. În urma proiectului sunt ajutate și familiile celor cu care lucrăm în cadrul clubului, pentru că acestea nu își pot permite cursuri suplimentare sau meditații pentru cei rămași în urma cursurilor de la școală. 

Pe lângă familiile copiilor se adaugă și profesorii acestora ce nu pot depune eforturi suplimentare pentru a le asigura recuperarea informației pierdute la școală. Proiectul vine și în întâmpinarea nevoilor acestor profesori, care nu au timp și resurse pentru a asigura asistență individuală copiilor. Prin Clubul Copiilor, informația va fi recuperată mai ușor de către elevii rămași în urma materiei predate.

O a treia categorie de beneficiari indirecți este cea a sătenilor din comunitatea locală, formată din aproximativ 1000 de persoane active profesional, ce au început să conștientizeze importanța implicării în educația copiilor, în urma intervențiilor noastre constante. Ssub ochii lor, crește o generație de tineri care se vor implica în schimbarea comunității în mai bine, inclusiv prin inițiative concrete planificate la Club, cum sunt turele de curățenie în sat.

Ce oferă Clubul Copiilor?

Clubul Copiilor oferă educație de calitate adaptată nevoilor elevilor din mediul rural. Copiii ce nu au reușit încă să își însușească niște competențe cheie, au oportunitatea de a le recupera și dezvolta aici. Organizăm sesiuni de lectură și lucru în echipă pe teme variate identificate de copii. Câteva teme pentru care aceștia au manifestat interes și au fost abordate în cadrul clubului sunt- protecția mediului, educație civică prin acțiuni civice realizate în comună, redactare de articole, competențe digitale, educație antreprenorială și multe altele.

Temele discutate sunt organizate în module, pentru a avea varietate în subiecte și a le menține copiilor interesul. Modulele conțin lecturi parcurse apoi discutate în cadrul atelierului. Activitățile se concentrează pe lectură, dezbatere și propunere de acțiuni ce pot fi luate pe marginea subiectului. Astfel copiii își dezvoltă abilități de citire, înțelegere a textului și sunt încurajați să propună soluții pentru problemele discutate.

Pentru că lucrăm cu mulți copii din ani terminali, suplimentar facem și pregătire pentru examenele de final de ciclu școlar. Să vedeți concentrare!

romania rurala educata

Ce rezultate am avut până acum?

După doi ani de măsurători și documentare constantă a parcursului copiilor din cadrul proiectului, am observat că-

  • 30% din copii citesc corect cuvintele
  • 30% respectă semnele de punctuație
  • 40% se exprimă corect și coerent
  • 50% știu să își exprime punctul de vedere în cadrul unei dezbateri
  • 80% înțeleg mesajul unui text

De ce Clubul Copiilor Laslea?

Căci educația trebuie să înceapă de acasă, iar când acasă e mai greu, satul trebuie să se ocupe de educație. Noi suntem satul, noi suntem România rurală educată. Oferim continuitate prin cursuri de alfabetizare clasice și digitale pentru 15 copii vulnerabili de vârstă școlară. Astfel, ei vor putea progresa în educația lor generală, devenind în timp tineri educați și gata să fie schimbarea din comunitatea lor. Doar prin intervenții ce susțin educația pe termen lung putem influența o schimbare largă în ceea ce privește educația din România.

Clubul Copiilor Laslea propune o soluție viabilă care pleacă din local și are pe termen lung impact inclusiv în atingerea ODD al ONU nr. 4 – educație de calitate.

Clubul Copiilor Laslea este finanțat de Fundația Nouă ne pasă.

romania rurala educata

Lasă un răspuns