Autor: Andrei Mara
Despre educație și consiliere pentru o stare de bine a copiilor
Consilierea copiilor este un element important al unei educații de calitate. Este menită să le creeze copiilor un spațiu sigur în care aceștia să își poată exprima sentimentele, îngrijorările și părerile. Tot ceea ce facem noi la Asociația Casa Naturii, facem pentru educația tinerilor.
Probabil că ești deja conștient de importanța educației și de beneficiile acesteia în rândul tinerilor. Îi învață cum să relaționeze cu ceilalți, îi pregătește pentru viitoarele meserii și le oferă o viață mai bună. Tinerii din comunitatea noastră au dovedit de nenumărate ori că au dorința de a se educa. Însă pentru o educație de calitate, dorința copiilor nu este singurul lucru necesar. Este nevoie și de profesori care să se poată adapta nevoilor fiecărui copil.
Nu putem spune despre un profesor că și-a făcut treaba doar pentru că a predat materia, fie ea matematică, română sau desen. O parte foarte importantă din treaba unui profesor este să fie aproape de fiecare elev. Să îl asculte și să îl iubească. Un profesor trebuie să se întrebe despre elevul lui: Îi place asta sau nu? Se descurcă sau are nevoie de ajutor? Copiii au nevoie de această atenție mai mult decât oricine altcineva.
În 2015, potrivit unui raport al Organizaţiei Salvaţi Copiii, 86% dintre elevi se plângeau că erau certaţi de cadrele didactice atunci când greșeau, 33% spuneau că erau jigniţi la şcoală, iar 7% dintre copii afirmau că erau bătuţi de profesorii lor. (sursa: Salvați Copiii, citat din digi24.ro)
Spațiul sigur în care copiii să își exprime îngrijorările lipsește, prin urmare, aceștia sunt adesea abuzați de profesori, după cum ne arată studiul citat mai sus. Dar, sperăm că datorită inițiativelor care au avut loc în cei 6 ani de la apariția acestui raport, situația s-a îmbunătățit.
Ce ar trebui să facă un consilier al școlii? Despre importanța consilierii
Consilierii școlari sunt persoane specializate, certificate profesional, care îi ajută pe elevi să reușească în școală și să își planifice cariera.
Fiind o parte importantă a sistemului educațional, consilierii școlari îi ajută pe elevi să-și formeze obiective, mentalități și comportamente sănătoase. Cu ajutorul unui consilier școlar, elevii învață să dezvolte abilități eficiente de colaborare și cooperare, să exerseze perseverența, să dezvolte abilități de gestionare a timpului, de studiu și să învețe obiceiuri de automotivare și auto-direcționare. (sursă: ASCA, citat din schoolcounselor.org)
Mai mulți cercetători au dovedit științific faptul că intervenția prin consiliere îi ajută pe elevi în următoarele feluri:
– note mai bune la evaluări precum Evaluarea Națională sau Bacalaureat (studiu realizat de Parzych în 2019)
– prezență mai ridicată la ore (studiu realizat de Carey în 2012)
– medii mai mari (studiu realizat de Goodman-Scott în 2018)
– probabilitate mai mare de a promova (studiu realizat de Lapan & Gysbers în 2012)
– mai puține abateri disciplinare (studiu realizat de Carrell & Carrell în 2006 și de Lapan în 2012)
Pentru ca elevii să se poată bucura de aceste beneficii este nevoie de un consilier pentru fiecare 250 de elevi. (citat din schoolcounselor.org)
În România, lucrurile arată mult mai bine pe hârtie decât în realitate. Potrivit Ministrului Educației, avem doar 2.500 de consilieri la peste trei milioane de elevi. Adică, un singur om trebuie să consilieze undeva la 1.200 de copii și adolescenți. Asta în timp ce consilierul trebuie să țină legătura și cu părinții, profesorii și autoritățile locale. (sursa: Silvia Guță, citat din scoala9.ro)
Consilierea în Laslea există doar pe hârtie
Școala din Laslea nu face excepție de la regula sistemului educațional românesc: lipsa consilierii pentru o stare emoțională echilibrată. În acte, școala are un consilier care ar trebui să se ocupe de bunăstarea emoțională a copiilor. În realitate însă, școala nu a avut niciodată unul. Efectele lipsei unui consilier se revarsă asupra dezvoltării copiilor sau asupra situației academice a acestora. De multe ori profesorii nu știu cum să îi ajute pe tineri în problemele cu care aceștia se confruntă.
Mental Up! – consiliere emoțională pentru o educație calitativă a copiilor de la sat
Pentru a rezolva măcar o parte din nevoi, am început un nou proiect care sperăm că va umple golul lăsat de lipsa unui consilier. Mental Up! își propune să antreneze 4 profesori de la școala din Laslea pentru ca aceștia să poată oferi consiliere elevilor. Acest lucru se întâmplă grație parteneriatului cu Asociația A.L.E.G. Sibiu, ai cărei traineri au o vastă experiență în acest domeniu. Asta înseamnă că profesorii sunt învățați să fie mai atenți cu elevii pe care îi educă, pentru a le putea oferi o ghidare mai corectă în viață și sfaturi mai bune.
Proiectul se desfășoară în perioada 1 noiembrie 2021 – 10 decembrie 2021. După finalizarea trainingurilor de specialitate, profesorii vor putea sprijini dezvoltarea a 30 de elevi prin intermediul a 17 sedințe de consiliere, urmând ca procesul să continue și post-proiect, pe perioada anului școlar, în funcție de nevoile identificate.
Deși prin antrenamentul făcut în cadrul proiectului nostru profesorii probabil nu vor ajunge tocmai la nivelul de pregătire pe care îl are un consilier școlar, considerăm că este un mare pas înainte pentru elevii din Laslea și pentru viitorul acestora. Ce știm sigur este că elevii vor beneficia de patru perspective diferite, patru personalități, fiecare pregătite să ofere ajutor celor care vor avea nevoie de el.
Vă mulțumim pentru atenție. Stay positive 🙂
Mental Up! este un proiect realizat printr-un grant Start ONG finanțat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.
Ura, asta cautam, ce date! existent aici pe acest site web, multumesc administrator al acestui site.|
Dragă Cosmina, ne bucurăm mult că articolul nostru ți-a fost de folos și că împărtășești preocupările noastre pentru educația calitativă a copiilor. Să ne auzim cu bine!