Încă de la înființarea Asociației, ne-am propus să ne ghidăm programele educaționale pe 4 axe strategice, potrivite nevoilor copiilor cu care lucrăm.
- Educație ecologică
- Educație antreprenorială
- Educație civică
- Digitalizare
Situația îngrijorătoare și rata analfabetismului ridicată ne-au făcut să conștientizăm nevoia unui club de lectură adaptat copiilor, astfel încât ei să își dorească să fie prezenți și să asimileze informații noi. Primul club a fost organizat în Laslea, înainte de pandemie și primea copii din 5 sate apropiate.
Organizat sub formă de lecții de teatru ori joc, copiii citeau versuri, scenete și povești care-i făceau să uite că ”de fapt, studiază”. Acompaniați de două trainere locale, copiii se simțeau ca la club, nu ca la școală, ceea ce a garantat succesul programului nostru.
Mai târziu, profu de mate, unul dintre profii cool îndrăgiți de copii și membru fondator al Asociației, a început să introducă la ore soft-uri 3D.
Lipsa școlii (în primăvara anului 2020) și școala online (toamnă – iarnă 2020-2021) au marcat un declin. Fără echipamente tehnice, fără motivație, fără club și cu situații materiale din ce în ce mai grave, copiii cu care lucram au început să piardă din ce în ce mai mult. Astfel că ne-am adaptat condițiilor.
Am intermediat școlii din sat 30 de calculatoare și astfel, copiii au reușit să aibă acces la școala online. Și ce mai ore… cu tool-uri digitale prin care copiii puteau vedea cavitatea bucală în 3D, simulări de decolare și măsurători interactive.
Am dat startul clubului online, iar după lockdown, am reușit să finanțăm un club de carte pentru 5 luni. 80% dintre copiii cu care lucrăm constant și-au îmbunătățit competențele lingvistice și sociale. Așa ne-am dat seama că, dacă ne concentrăm pe lucruri simple, dar fundamentale, cum ar fi cititul, copiii înregistrează progrese bune și foarte bune într-un timp scurt. Copiii care vin astăzi la club vor deveni oamenii puternici de mâine. Vor avea scopuri bine stabilite, rezultate pe măsură și vor putea dovedi că SE POATE și LA SAT.
Desene: Raluca Marcu
Imagini: arhiva asociației