You are currently viewing ABC ONG – Ce este o asociație și cum se înființează în 9 pași

ABC ONG – Ce este o asociație și cum se înființează în 9 pași

Autoare: Ruxandra Groapă
Informații actualizate cu sprijinul voluntar al av. Radu Mititean (Mureșan Mititean Cleja - societate civilă de avocați, Cluj Napoca)

Ai ajuns în acest punct în care simți că vrei mai mult pentru comunitatea ta. Ești o persoană care luptă pentru un ideal și știi că atunci când mai mulți oameni se adună pentru un scop caritabil comun, nu are cum să nu iasă bine. Așa că te-ai decis să creezi un ONG. Dar procesul pare lung și intimidant. Ce este un ONG? Câte forme are? Ce este o asociație? Cum se înființează un ONG?

Uneori de la idee la practică este doar un pas. Sau în cazul acesta, nouă pași pe care ți i-am pus la dispoziție pentru a explica de ce anume ai nevoie pentru a înființa un ONG. Iar la sfârșit ți-am pregătit și o listă cu resurse utile pentru a-ți ușura acest parcurs.

Ce este o asociație?

abc ong

Foto: Canva.com

Un ONG poate fi înființat în una din cele trei forme- asociație, fundație sau federație. Este important să cunoști înainte toate formele pe care le poate lua un ONG pentru a decide ce formă de organizare se potrivește cel mai bine cu scopul tău. În continuare ai lista cu ce înseamnă fiecare-

  • Asociația este formată din minim trei persoane ce contribuie prin resurse materiale sau intelectuale la realizarea unui scop comun în folosul comunității, conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000
  • Fundația se poate înființa chiar și de o singură persoană, spre deosebire de asociație, iar scopul acesteia este mereu unul altruist. De exemplu, educarea copiilor din centrele de plasament. Dacă în asociație mai multe persoane se reunesc pentru a duce la realizarea unui scop comun în folosul comunității, fundația are scopul de a pune la dispoziție resurse financiare sau materiale pentru un anumit scop.
  • Federația se înființează în momentul în care mai multe asociații sau fundații se reunesc pentru un scop comun de amploare, sau pentru a atrage finanțare.

Altfel spus, un ONG reprezintă un grup de oameni uniți pentru a face un bine comunității. Noi am început în satul Laslea, în ziua de Crăciun a anului 2017, pe un drum noroios. Case săsești, tradiții, colinde, miros de sărbătoare. Și totuși, câtă magie este într-un Crăciun petrecut în noroi? Când știi că după poarta casei te așteaptă un drum cu asfalt mâncat și o vale plină de gunoaie. Așa a început inițiativa prin care copii și tineri cu vârste între 6 și 25 de ani din comuna Laslea au acces la educație. Astăzi beneficiază de programe de alfabetizare, competențe digitale, educație antreprenorială, cluburi de lectură, și multe altele, prin eforturile asociației Casa Naturii. Suntem aici să te ajutăm să înțelegi cum poți avea și tu propriul ONG.

În continuare ți-am pregătit pașii cu actele necesare pentru înființarea unui ONG, după ce ai hotărât ce formă se potrivește scopului tău, în nouă pași.

 

Foto: Canva.com

1.Rezervarea numelui Asociației

Pentru rezervarea denumirii există o taxă de 36 lei care se plătește la la Ministerul Justitiei. O a doua taxă, de 100 de lei, este taxa judiciară de timbru si trebuie platită la bugetul local al UAT unde se va afla sediul ONG-ului. Dovada achitării plății se va depune la Judecătorie ca anexă la cererea de acordare a personalității juridice,

Sunt necesare și actele doveditoare ale sediului, ce constau în contractul de comodat sau de închiriere între proprietar și ONG. Cele mai multe judecatorii cer și dovada că cel care dă în chirie sau comodat are calitatea să o facă. Pentru a proba acest lucru, se depune un extras de carte funciară sau, când încă nu există acest document pentru imobilul respectiv, o copie a actului de dobandire (de exemplu, contract de vânzare sau donatie, certificat de mostenitor etc).  

2.Stabilirea sediului ONG-ului

Este obligatoriu, pentru orice formă de ONG, fie asociație, fundație sau federație, să aibă un sediu. Acest sediu poate fi o casă, un apartament propriu sau închiriat. Pentru dovedirea sediului, recitește informația de mai sus.

3.Organizarea ONG-ului și obiectul de activitate

Aceste lucruri se regăsesc în statutul asociației. Acest document arată cum este organizat ONG-ul, precum și sediul, fondatorii, patrimoniul, obligațiile și drepturile membrilor, care se regăsesc tot în această categorie.

4.Patrimoniul

Conform legii nr. 276/2020 nu mai există un patrimoniu minim pentru înființarea unui ONG. 

5.Obținerea Cazierului fiscal pentru fondatorii asociației

Acest document de eliberează în mod gratuit de Ministerul Finanțelor și este valabil 30 de zile de la eliberarea acestuia.

6.Despre dosarul de înființare al ONG-ului

Dosarul trebuie depus la judecătoria competentă, conform informațiilor de pe site-ul portal.just.ro. Acesta trebuie să cuprindă-

  • statutul, actele care dovedesc sediul, copie după cartea de identitate.
  • formular tipizat prevăzut în anexa I la Regulamentul aprobat prin Ordinul MJ 954/2000.

În urma depunerii acestui dosar se eliberează un număr de înregistrare. Judecarea dosarelor de acordare personalitate juridică se face în camera de consiliu, în mod normal fără citarea părții. Nu trebuie să te prezinți în fața instantei, poți însă să o faci dacă se comunică sala (acest lucru nu este frecvent).

  1. Depunerea cererii pentru eliberarea sentinței și certificatul de înscriere în Registrul Asociației și Fundațiilor.

Procedurile instanței ulterior judecării dosarului durează în general câteva săptămâni. Ulterior, vei putea să depui cererea pentru eliberarea sentinței și certificatul de înscriere în Registrul Asociației și Fundațiilor. Sunt necesare două copii pentru fiecare document, 5 lei costă exemplarul de hotărâre judecătorească cu mentiunea definitivă, iar certificatul de înscriere costă 1 leu. Taxele se achită la bugetul local, în funcție de aranjamentele specifice localității tale (ghiseul.ro, casieria primăriei, poștă, trezorerie, etc).

8.Certificatul de înregistrare fiscală

Pentru acest pas sunt necesare-

  • Copie după statutul asociației
  • Copie după încheierea judecătorească
  • Copie după înscrierea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor
  • formularul 010 disponibil pe site-ul ANAF

Certificatul de înregistrare fiscală este eliberat la 10 zile după depunere.

9.Deschiderea unui cont bancar

Este util, dar nu este obligatoriu ca ONG-ul să aibă cont bancar. Din propria experiență, nu poți gestiona eficient resursele fără un cont bancar pentru că majoritatea sponosorilor și donatorilor te vor întreba de el. Pentru realizarea acestui cont sunt necesare următoarele acte-

  • Statutul
  • Încheierea judecătorească
  • Certificat de înregistrare fiscală

Costurile aferente înființării unui ONG

abc ong

Foto: Canva.com

Știm că formarea unei asociații implică anumite costuri, unele pe care le-ai găsit deja enumerate mai sus, așa că aici le găsești pe toate-

  • 100 de lei-Rezervarea numelui asociației
  • 30 de lei-Stabilirea sediului
  • sumă fluctuantă – Redactarea statutului, asta dacă nu ai un model bun pe care să îl folosești gratuit și/sau dacă vrei să incluzi elemente specifice, atipice 
  • 5 lei/exemplar – Eliberarea copiei sentinței civile și înscrierea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor
  • 100 de lei- Realizarea ștampilei asociației (care însă nu mai este legal obligatorie)

Poate părea intimidant. Procesul de înființare al asociației Casa Naturii a durat 10 luni, pentru că parte din membrii ei nu locuiesc în țară. Dacă nu locuiești în țară, poți face însă procură pentru o persoană din România.

Partea bună este că tu nu ești singur în acest proces. De aceea ți-am pregătit în continuare o listă de resurse utile care îți pot ușura parcursul.

Resurse Utile-

    • contact@casanaturii.ro – Oferim consultanță în scrierea de proiecte pentru atragerea finanțărilor
    • platformadonatorilor.ro -Date despre donatori, cine sunt, în ce domenii se investește cel mai mult, ce sume sunt alocate

Noi suntem Casa Naturii, iar din 2018 contribuim la educarea copiilor și tinerilor din mediul rural. Pentru că doar prin educație aceștia pot deveni liderii comunității. Copiii satelor merită mai mult decât să ajungă numere în statistici triste. Noi nu am uitat de ei. În viitor, prin educație, când vor merge la colindat nu vor mai traversa ulița prin noroi și gunoi.

Dacă informațiile te-au ajutat sau ești și tu alături de copiii din Laslea, lasă-ne un mesaj. Educația copiilor de la sat are nevoie de susținere.

Surse

avocatoo.ro/blog/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-cum-infiintezi-un-ong-in-2021/

This Post Has 2 Comments

  1. Alina Elena

    Buna ziua.Multumesc frumos pentru toate aceste informații,foarte utile .Locuiesc in jud Neamț și intenționez să deschid o asociație Intr o zonă rurală ,pentru copii și adulți .Puteți să mă ajutați dv ? Mulțumesc frumos! Succes in toate cele bune sufletelor voastre!Tel 0787721709

    1. asociatia.casa.naturii@gmail.com

      Bună, mulțumim pentru gândul bun! Ne bucură că te-au ajutat informațiile și felicitări pentru intenția ta. Pentru înființarea în sine va trebui să parcurgi etapele administrative descrise, totul se face la tine în zonă. Dar pentru a concepe strategia ONG-ului te putem sprijini cu drag! Ne-ar ajuta mult ca înainte de a programa discuția să aflăm mai multe despre ideea ta: care este specificul comunității tale, câți beneficiari ar fi acolo, ce probleme și soluții ai identificat. Așteptăm detaliile pe contact@casanaturii.ro. Pe curând!

Lasă un răspuns