You are currently viewing ABC ONG – Ce este o asociație și cum se înființează în 9 pași

ABC ONG – Ce este o asociație și cum se înființează în 9 pași

Autoare: Ruxandra Groapă

Ai ajuns în acest punct în care simți că vrei mai mult pentru comunitatea ta. Ești o persoană care luptă pentru un ideal și știi că atunci când mai mulți oameni se adună pentru un scop caritabil comun, nu are cum să nu iasă bine. Așa că te-ai decis să creezi un ONG. Dar procesul pare lung și intimidant. Ce este un ONG? Câte forme are? Ce este o asociație? Cum se înființează un ONG?

Uneori de la idee la practică este doar un pas. Sau în cazul acesta, nouă pași pe care ți i-am pus la dispoziție pentru a explica de ce anume ai nevoie pentru a înființa un ONG. Iar la sfârșit ți-am pregătit și o listă cu resurse utile pentru a-ți ușura acest parcurs.

Ce este o asociație?

abc ong

Foto: Canva.com

Un ONG poate fi înființat în una din cele trei forme- asociație, fundație sau federație. Este important să cunoști înainte toate formele pe care le poate lua un ONG pentru a decide ce formă de organizare se potrivește cel mai bine cu scopul tău. În continuare ai lista cu ce înseamnă fiecare-

  • Asociația este formată din minim trei persoane ce contribuie prin resurse materiale sau intelectuale la realizarea unui scop comun în folosul comunității, conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000
  • Fundația se poate înființa chiar și de o singură persoană, spre deosebire de asociație, iar scopul acesteia este mereu unul altruist. De exemplu, educarea copiilor din centrele de plasament. Dacă în asociație mai multe persoane se reunesc pentru a duce la realizarea unui scop comun în folosul comunității, fundația are scopul de a pune la dispoziție resurse financiare sau materiale pentru un anumit scop.
  • Federația se înființează în momentul în care mai multe asociații sau fundații se reunesc pentru un scop comun de amploare, sau pentru a atrage finanțare.

Altfel spus, un ONG reprezintă un grup de oameni uniți pentru a face un bine comunității. Noi am început în satul Laslea, în ziua de Crăciun a anului 2017, pe un drum noroios. Case săsești, tradiții, colinde, miros de sărbătoare. Și totuși, câtă magie este într-un Crăciun petrecut în noroi? Când știi că după poarta casei te așteaptă un drum cu asfalt mâncat și o vale plină de gunoaie. Așa a început inițiativa prin care copii și tineri cu vârste între 6 și 25 de ani din comuna Laslea au acces la educație. Astăzi  beneficiază de programe de alfabetizare, competențe digitale, educație antreprenorială, cluburi de lectură, și multe altele, prin eforturile asociației Casa Naturii. Suntem aici să te ajutăm să înțelegi cum poți avea și tu propriul ONG.

În continuare ți-am pregătit pașii cu actele necesare pentru înființarea unui ONG, după ce ai hotărât ce formă se potrivește scopului tău, în nouă pași.

 

Foto: Canva.com

1.Rezervarea numelui Asociației

Conform Ordonanței de urgență nr. 80/2013, la înființare, pentru rezervarea numelui este percepută o taxă de 100 de lei, pentru dobândirea personalității juridice. Alături de această taxă sunt necesare și actele doveditoare ale sediului, ce constau în contractul de comodat sau de închiriere între proprietar și ONG.

2.Stabilirea sediului ONG-ului

Este obligatoriu, pentru orice formă de ONG, fie asociație, fundație sau federație, să aibă un sediu. Acest sediu poate fi o casă, un apartament propriu sau închiriat. Singurul act necesar este contractul de comodat, dacă locuința este proprie, sau contractul de închiriere între asociație și proprietar.

3.Organizarea ONG-ului și obiectul de activitate

Aceste lucruri se regăsesc în statutul și actul constitutiv al asociației. Aceste documente arată cum este organizat ONG-ul, precum și sediul, fondatorii, patrimoniul, obligațiile și drepturile membrilor, care se regăsesc tot în această categorie.

Model de statut al ONG-ului este disponibil la colorful.hr , pasul 3.

4.Patrimoniul

Conform legii nr. 276/2020 nu mai există un patrimoniu minim pentru înființarea unui ONG. Este necesară doar dovada că patrimoniul a fost depus într-un cont bancar.

5.Obținerea Cazierului fiscal pentru fondatorii asociației

Acest document de eliberează în mod gratuit de Ministerul Finanțelor și este valabil 30 de zile de la eliberarea acestuia.

6.Despre dosarul de înființare al ONG-ului

Dosarul trebuie depus la cel mai apropiată judecătorie de care se află sediul organizației ce trebuie să cuprindă-

  • statutul, actele care dovedesc sediul și patrimoniul asociației, copie după cartea de identitate.
  • Cerere tip, adresata Președintelui Judecătoriei, prin care este solicitată „acordarea personalității juridice și înscrierea asociației în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor”.

În urma depunerii acestui dosar se eliberează un număr de înregistrare. Acest număr se va folosi două zile de la depunere, prin platforma portal.just.ro, secțiunea „Portalul instanțelor de judecată”, pentru a putea vedea data la care trebuie să te prezinți în fața instanței.

  1. Depunerea cererii pentru eliberarea sentinței și certificatul de înscriere în Registrul Asociației și Fundațiilor.

La două săptămâni de la pronunțate urmează Depunerea cererii pentru eliberarea sentinței și certificatul de înscriere în Registrul Asociației și Fundațiilor. Sunt necesare minim patru copii pentru fiecare document, 5 lei per copie, ce se achită la CEC.

8.Certificatul de înregistrare fiscală

Pentru acest pas sunt necesare-

  • Copie după statutul asociației
  • Copie după încheierea judecătorească
  • Copie după înscrierea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor
  • Timbru fiscal
  • Două formulare completate obținute de la ANAF

Certificatul de înregistrare fiscală este eliberat la 10 zile după depunere.

9.Deschiderea unui cont bancar

Contul bancar al asociației trebuie făcut la aceeași bancă la care a fost făcut și patrimoniul. Acesta se eliberează pe loc, în prezența tuturor membrilor fondatori. Pentru realizarea acestui cont sunt necesare următoarele acte-

  • Statutul
  • Încheierea judecătorească
  • Certificat de înregistrare fiscală

Costurile aferente înființării unui ONG

abc ong

Foto: Canva.com

Știm că formarea unei asociații implică anumite costuri, unele pe care le-ai găsit deja enumerate mai sus, așa că aici le găsești pe toate-

  • 100 de lei-Rezervarea numelui asociației
  • 30 de lei-Stabilirea sediului
  • 200-300 de lei – Redactarea statutului 
  • 5 lei/exemplar – Eliberarea copiei sentinței civile și înscrierea în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor
  • 100 de lei- Realizarea ștampilei asociației (care însă nu mai este legal obligatorie)

Poate părea intimidant. Procesul de înființare al asociației Casa Naturii a durat 10 luni, pentru că parte din membrii ei nu locuiesc în țară și sunt câțiva pași care vor necesita prezența fizică a fondatorilor.

Partea bună este că tu nu ești singur în acest proces. De aceea ți-am pregătit în continuare o listă de resurse utile care îți pot ușura parcursul.

Resurse Utile-

    • contact@casanaturii.ro – Oferim consultanță în scrierea de proiecte pentru atragerea finanțărilor
    • platformadonatorilor.ro -Date despre donatori, cine sunt, în ce domenii se investește cel mai mult, ce sume sunt alocate

Noi suntem Casa Naturii, iar din 2018 contribuim la educarea copiilor și tinerilor din mediul rural. Pentru că doar prin educație aceștia pot deveni liderii comunității. Copiii satelor merită mai mult decât să ajungă numere în statistici triste. Noi nu am uitat de ei. În viitor, prin educație, când vor merge la colindat nu vor mai traversa ulița prin noroi și gunoi.

Dacă informațiile te-au ajutat sau ești și tu alături de copiii din Laslea, lasă-ne un mesaj. Educația copiilor de la sat are nevoie de susținere.

Surse

https://www.colorful.hr/infiintarea-unui-ong-acte-necesare-costuri-si-pasi-de-urmat/

Lasă un răspuns