You are currently viewing 11 moduri de a găsi finanțare pentru ONG-ul tău

11 moduri de a găsi finanțare pentru ONG-ul tău

Autoare: Ruxandra Groapă

Data trecută am discutat despre cum îți poți înființa propriul ONG. Dar orice ONG are nevoie de finanțare. Ne-am lovit și noi, ONG mic, pe bază de voluntariat, cu o cauză locală, de această dilemă: de unde fac rost de bani? Astăzi îți vom prezenta modalități de finanțare ale unei asociații.

Orice început este greu, însă de aceea suntem noi aici. Pentru a-ți ușura parcursul și a-ți îndruma pașii atunci când este nevoie.

1.Finanţările guvernamentale

Finanțările guvernamentale pot fi de două tipuri : directe sau indirecte.

Finanţările directe se referă la sumele primite din bugetul public. Aceste sume sunt administrate de ministere. În cadrul finanțărilor directe oferite de către ministere prin finanțări guvernamentale există de asemenea mai multe categorii-

 • Subvenții acordate de stat, oferite prin ministere, conform legii nr. 34/1998 care se referă la oferirea de subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor care înfiinţează şi administrează unităţi de asistenţă socială.
 • Finanţări nerambursabile din fonduri publice, oferite de primării, conform legii nr. 350/2005, care se referă la finanțări nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general.

Principalele programe prin care se pot obține astfel de finanțări guvernamentale sunt:

Programul START UP NATION
Programul Comerț și Servicii de piață
Programul Femeia Antreprenor

finantare ong

2. Programe Europene

Fondurile Europene sunt finanțări nerambursabile de care pot beneficia statele membre pentru a micșora diferențele de dezvoltare dintre state și sunt gestionate de Comisia Europeană.

România poate beneficia de Fondurile Europene Structurale și de Investiții (Fondurile ESI), pentru proiectele ce au ca scop coeziunea economică și socială. Acestea sunt de mai multe tipuri-

 

Acestea finanțează proiecte de dezvoltare rurală, Investiții în infrastructură de tipul managementul deșeurilor, sănătate, educație, turism și energie, cercetare, promovarea incluziunii sociale prin formare și/sau reconversie profesională, servicii sociale, promovarea incluziunii sociale și combaterea sărăciei

Fondurile pot fi accesate de persoane juridice după consultarea Ghidului Solicitantului, elaborarea cererii de finanțare și depunerea acesteia în cadrul apelului deschis din Programul Operațional în care se încadrează proiectul.

De la depunerea cererii și până la decizia de finanțare sunt parcurse mai multe etape-

 • Evaluarea cererii de către ofițerii de evaluare
 • Potențiale solicitări de clarificări și completări ale cererii
 • Notificarea cu privire la răspunsul finanțării
 • Elaborarea și semnarea contractului de finanțare

3. Granturi

Granturile, inclusiv europene, sunt primite din partea unor finanțatori ce stabilesc obiectivele generale ce trebuie atinse. Sunt alocate sume de bani pentru proiecte în diverse domenii de activitate. În a doua etapă finanțatorul pornește public programul de finanțare alături de un ghid ce condițiile ce trebuie respectate pentru a putea beneficia de acest sprijin financiar. Acest ghid conține regulile și obiectivele programului de finanțare, data limită în care se pot trimite proiecte, limitele minime și maxime de sume ce pot fi alocate și intervalul de timp de desfășurare.

Granturile pot fi și sub formă de ajutor financiar oferit proiectelor ce ajută politicile UE. Sunt o formă complementară de finanțare. Ceea ce înseamnă că acoperă doar o parte din costurile necesare pentru proiect, restul fiind necesar să fie gestionat de organizație prin alte mijloace.

Finanțatorul stabilește domeniul vizat și rezultatele dorite și care sunt beneficiarii finali pentru proiectul finanțat, urmate de stabilirea metodologiei. În a doua etapă urmează licitația. În acest moment finanțatorul transmite în mod public condițiile de eligibilitate pentru a putea beneficia de finanțare și un ghid al programului și data limită de înscriere în programul de finanțare. Proiectele propuse vor fi ulterior evaluate de o comisie, fiecare proiect primește un anumit punctaj, apoi vor fi aranjate în ordine descrescătoare, în funcție de punctaj. Urmează finanțarea propriu zisă și implementarea proiectului câștigător, urmând să fie evaluat la final.

Aici găsești o listă cu finanțări de mai multe tipuri pentru 2022 – https://www.finantare.ro/calendar-granturi

4. Granturi oferite de companiile private

Unele organizații private organizează apeluri de proiecte și concursuri în urma cărora proiectele câștigătoare urmează să primească finanțare. De exemplu, în 2021 Raiffeisen Bank a realizat un concurs în urma căruia 11 proiecte câștigătoare ce aveau ca scop educația copiilor au fost finanțate.

Alte organizații ce oferă granturi sunt Fundația Vodafone, IMM Invest România organizat de Banca Transilvania, Start ONG de Kaufland, În Stare de Bine organizat de Kaufland și Bursa Binelui de BCR.

5.Fonduri Norvegiene

Fondurile SEE și Norvegiene fac parte din contribuția Islandei, Liechtensteinului și Norvegiei pentru micșorarea diferențelor economice și sociale între statele membre ale Uniunii Europene. În perioada 2014-2021 au fost alocate 2,8 miliarde de euro pentru proiectele finanțate din aceste tipuri de fonduri.

Oferă finanțare programelor din domenii precum dezvoltare locală prin reducerea sărăciei, incluziunea minorităților, copiilor și tinerilor aflați în situații de risc și drepturile omului, programe de energie regenerabilă, sănătate publică, cercetare, antreprenoriat cultural, combaterea violenței domestice și de gen, combaterea criminalității, educație, dialog social, mediu și schimbări climatice.

Punctul național de contact pentru gestionarea granturilor SEE și Norvegiene este Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Tipuri de parteneriate în cadrul proiectelor-

 • Cooperare instituţională la nivel de program între Partenerii de Program
 • Cooperare la nivel de proiecte între Partenerii de Proiect
 • Cooperare la nivelul iniţiativelor de interes comun între entităţile din statele beneficiare şi cele din statele donatoare ( Fondul pentru relaţii bilaterale).

6. Fundraising Comunitar

Deși există posibilitatea de accesare de fonduri prin intermediul finanțărilor guvernamentale și a companiilor private, cea mai folosită și la îndemână metodă rămâne Fundraisingul comunitar. Acesta presupune desfășurarea unor activități ce facilitează donațiile de la persoane fizice.

Există o multitudine de activități de sponsorizare pe această cale pe care le poți organiza, aici este o listă cu câteva idei-

 • Competiții- Competiții sportive, showuri de talent, maraton, orice activitate are legătură cu cauza ta. Sunt o oportunitate bună de a prezenta asociația unui public larg, a interacționa cu comunitatea și a strânge donații.
 • Donații prin SMS- Cea mai facilă modalitate prin care o persoană poate dona. Are de asemenea costurile cele mai scăzute pentru organizare.
 • Fundraising stradal- De asemenea, la fel ca donațiile prin competiții, ajută la creșterea vizibilității organizației, prin interacțiunea directă cu potențialii donatori. O metodă alternativă la fundraisingul stradal sunt coletele stradale promovate prin social-media.
 • Urnele de donații- Reprezintă o cutie, bol sau urnă în care sunt puse donațiile. Cutia trebuie să conțină un mesaj clar asupra cauzei pe care o susține și necesită supraveghere constantă din partea fundraiser-ului prezent în locație. Acestea pot fi plasate în locuri în care se concentrează multă populație de tipul supermarketurilor, piețelor publice, localuri sau baruri.
 • Evenimente de strângere de fonduri- Seamănă cu organizarea de competiții însă pot lua mai multe forme- concerte, festivaluri, teatru.
 • Peer to peer fundraising– Constă în formarea unei rețele active de donatori. Acest proces constă în adunarea susținătorilor ONG-ului pentru a atrage donații în numele acestuia de la persoane fizice. Reprezintă metoda prin care susținătorii organizează campanii personale cu scopul de a strânge donații din partea cunoscuților lor și din partea celor apropiați.

7. Debit direct

Presupune un acord în prealabil între bancă, clientul băncii și asociația ce beneficiază de donație. Prin acest debit direct banca primește permisiune din partea clientului să efectueze automat plăți din contul său către ONG la un anumit interval exact de timp, cu condiția ca suma donată să fie prestabilită de comun acord între clientul băncii și organizație. Astfel, la un anumit interval de timp fix, o sumă exactă din contul clientului va fi virată către cauza asociației.

Trebuie completate două formulare, unul de sponsorizare și un mandat de debitare. Banca va valida mandatul după ce acesta va fi semnat de donator. Donatorul decide suma pe care o va dona lunar automat către ONG, în fiecare zi de 1, 10 sau 20 a lunii. Asociația are datoria de a anunța în ce anume a fost investită donația făcută.

8. Sponsorizări din partea companiilor

Aceste sponsorizări iau naștere în urma unor contracte de sponsorizare, în baza legii nr. 32/1994. Necesită o etapă de documentare prealabilă și identificarea persoanei din cadrul companiei care poate fi contactată în vederea obținerii unei sponsorizări. Trebuie identificate obiective comune cu compania și identificarea sumei cu care va fi sponsorizată asociația.

Se diferențiază de granturile oferite de companiile private, pentru că în acest proces compania sponsorizează o organizație anume, fără un concurs în prealabil.

9. Donațiile salariale

Donațiile salariale sunt acele donații făcute de angajați, direct din salariul lor pentru cauza unui ONG. De obicei compania în cadrul căreia se desfășoară donații salariale reușesc să dubleze sumele   strânse din partea angajaților. Pentru a se realiza acest obiectiv este necesar ca organizația din partea căreia vin donații de la angajați să mențină un sistem prin care să se realizeze donațiile, pentru a ușura întregul proces.

10. Crowdfunding

Crowdfunding reprezintă o formă de colectare de fonduri prin care este înlocuită metoda clasică ce presupune o donație cu un schimb tip recompensă. Donatorii oferă finanțare în schimbul unor produse sau servicii generate de proiectul unui ONG.

Crowdfundingul este pus la dispoziție prin diverse platforme ce te ajută să îți finanțezi proiectul În continuare ai o listă cu câteva dintre aceste platforme, unde ți-ai putea înscrie proiectul-

11. Donarea zilei de naștere prin platforma Galantom

Prin platforma Galantom oamenii își pot ruga prietenii și cunoscuții de ziua lor în loc să le facă un cadou, să aleagă donarea către o cauză importantă pentru sărbătorit. Platforma permite distribuirea cauzei pe care persoana o susține pe rețelele sociale și oferă chiar și un indicator asupra sumei strânse. În momentul actual se estimează că o persoanele ce și-au donat ziua de naștere până acum prin intermediul platformei au strâns aproximativ 800 de lei de persoană. Este o metodă eficientă și durează câteva minute ca ziua de naștere să fie donată. Poți și tu să încurajezi susținătorii cauzei tale să utilizeze platforma de ziua lor pentru a ajuta la îndeplinirea obiectivului de a face un bine în cadrul societății.

Ai nevoie să atragi finanțări pentru ONG-ul tău? Suntem aici să te ajutăm!

Acum că ai la dispoziție toate metodele prin care poți strânge donații poți alege ce ți se potrivește, în funcție de obiective, țel și disponibilitatea pe care o ai. Pentru orice dificultăți sau nelămuriri întâmpini te putem ajuta prin programul nostru de consultanță. Ne poți contacta la adresa contact@casanaturii.ro. Oferim consultanță în scrierea de proiecte pentru a atrage finanțări.

Oferim  consultanță în stabilire de obiective, activități, indicatori de  măsurare a impactului, planul comunicării, feed-back pe proiecte deja  scrise care au nevoie de  îmbuntătățiri, scriere de  proiecte de la zero, sau orice altceva ai avea nevoie pentru un proiect bine pus la punct. Credem în importanța organizațiilor ce cred într-un bine comun. Și am trecut și noi prin ce treci tu, De aceea ne dorim ca și proiectul tău să reușească. Scrie-ne!

Surse

http://www.raa.ro/wp-content/uploads/2017/06/toolkit-8_web_TB_ONG.pdf

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/how-eu-funding-works/types-funding/grants_ro

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/how-apply/you-apply-eu-funding-beginners_ro

https://granturi.raiffeisencomunitati.ro/

https://donatie.ro/continut/continut/category/feature-dd

https://www.slideshare.net/TechSoupRo/instrumente-si-mecanisme-de-fundraising-pentru-onguri

http://multifinantare.ro/

https://laurentiumihai.ro/crowdfunding-din-romania/

https://ziuata.galantom.ro/despre

https://www.fdc.ro/fonduri-guvernamentale/

https://mfe.gov.ro/1-ce-sunt-fondurile-europene-si-de-cate-tipuri-sunt-acestea/

https://mfe.gov.ro/intrebari-si-raspunsuri-despre-fonduri-europene/

https://www.eeagrants.ro/despre

https://www.unicredit.ro/ro/imm/finantare/IMM-Invest.html?gclid=Cj0KCQiA09eQBhCxARIsAAYRiynWGOMWJCCGrrUqthISBPJaRMJvgn4h-QI_JzqYtWsJlo8MuTz0mvAaAvvYEALw_wcB#imminvest

https://www.finantare.ro/ghid-granturi

https://businessportal.md/step/cat/launch/granturi-si-asistenta/ce-este-un-grant-si-cum-il-poti-

This Post Has 4 Comments

 1. Apetroaei Diana

  Buna seara! Am o asociație non-profit care am deschis-o pentru fiul meu cu tsa și adhd. Mă gândesc dacă aș putea accesa fonduri europene pentru ai asigura viitorul?

  1. asociatia.casa.naturii@gmail.com

   Multumim pentru mesaj! Suntem siguri ca exista mai multe variante optime pentru cauza dumneavoastra. Ar trebui insa sa discutam mai in detaliu ca sa stabilim o directie de actiune. Va rugam sa ne lasati un mesaj pe asociatia.casa.naturii@gmail.com pentru a programa o discutie. Multumim!

 2. vasile podina

  asociatia tara lapusului
  cauta finantare pentruinfintarea unui muzeu in aier liber

  1. asociatia.casa.naturii@gmail.com

   Mulțumim pentru mesaj, ne puteți scrie pe mail asociatia.casa.naturii@gmail.com mai multe detalii despre experiența asociației de până acum și despre planurile pentru muzeu?

Lasă un răspuns