Tineri NEET în agricultură
Iulie 2020
Suntem la jumătatea perioadei de implementare a proiectului de incluziune a 5 tineri NEET din Laslea pe piața locală agricolă. Tinerii NEET lucrează cu 3 fermieri din comuna Laslea. Le oferim perspective mai bune de integrare pe piața muncii și răspundem problemei fermierilor locali care au nevoie de resurse umane în activitatea lor.
Dacă nu sunteți familiarizați cu acest concept, NEET vine de la Not in Employment, Education or Training, și se referă la tinerii între 16 și 24 de ani care nu mai merg la școală și nu muncesc. Practic, tinerii NEET nu sunt încadrați nicăieri în societate.
Din experiența acestui proiect, ne-am dat seama cât de vulnerabilă este categoria tinerilor NEET, în special a celor de la sat și care provin din familii care au ajutor social. Este foarte dificil, dacă nu imposibil, pentru acești tineri să iasă din satele lor și să caute oportunități de muncă la oraș, mai ales atunci când au cel mult 8 clase încheiate.
Dacă vă întrebați de ce abandonează școala, nu vă grăbiți să puneți etichete: din discuțiile cu ei ne-am dat seama că provin din familii numeroase, în care părinților le este greu să asigure transportul tuturor copiilor lor la liceu în oraș. De la noi din sat, transportul până la Sighișoara cu firma privată care asigură naveta elevilor costă aproximativ 200 de lei/copil.
Pentru un tânăr care a oprit școala, care trăiește într-un sat fără oportunități economice locale și care provine și dintr-o familie care beneficiază de ajutor social, șansele ca acesta să fie integrat legal pe piața muncii sunt aproape nule. În afară de pregătirea școlară lipsă, angajarea unui copil care încă locuiește cu familia sa înseamnă că părinții și toți ceilalți frați ai lui vor pierde sprijinul din partea statului. Iar sprijinul cel mai mare nu este acea indemnizație primită lunar, ci faptul că întreaga familie este asigurată la sistemul de sănătate.
Vă veți întreba poate ce legătură are venitul realizat de un copil din familie cu venitul întregii lui familii, în condițiile în care, în mod normal, un tânăr care muncește o face de obicei pentru a își suplimenta banii de buzunar. Legea ajutorului social ia în considerare toate veniturile realizate în gospodărie, cu mici excepții: burse școlare, burse de handicap sau muncă de zilier. Evident că un tânăr care a abandonat școala nu va beneficia de burse de studiu, așa că mai rămâne doar opțiunea de a munci zilier. Într-adevăr, este mai bine decât nimic, dar munca zilieră este o muncă temporară care nu poate reprezenta o construcție pe termen lung a viitorului tânărului NEET care își dorește să iasă din cercul vicios în care se află.
Ce e de făcut? Schimbarea legislației în așa fel încât tinerii NEET din familii asistate social să poată fi încadrați în stagii plătite fără a periclita situația întregii lor familii. Alocarea și profesionalizarea mai multor asistenți sociali care să ajungă pe teren și să găsească soluții pentru fiecare caz în parte. Problemele sunt prea complexe pentru a le rezolva din birouri, este nevoie de multă muncă de teren și de construirea unor punți de legătură cu acești tineri. Tinerii NEET trebuie să se simtă respectați!
„Angajat la mine în sat” este finanțat de Ambasada Republicii Franceze în România, în cadrul programului „Consolidarea societății civile românești”. Acest articol nu reprezintă neapărat opinia finanțatorului.
Proiect finanțat prin: