Educație pentru sănătate la sat

În perioada iunie-august 2020, aducem educația pentru sănătate la sat, pentru peste 100 de fete între 10 și 18 ani din Laslea, Mălâncrav, Florești, Roandola și Nou Săsesc, în județul Sibiu.

Am povestit multe cu fetele din sat despre sănătate, igienă, menstruație, transformări ale corpului în pubertate și adolescență. Am primit multe întrebări, am privit mulți ochi mari și curioși. De aceea, știm că este o reală nevoie ca fetele să aibă parte de educație pentru sănătate, să poată discuta cu o persoană cu experiență care le va putea răspunde la toate întrebările și curiozitățile.

Ne bucurăm că suntem parteneri ai Asociației Iele-Sânziene care va lucra cu fetele de la noi din sat timp de 3 luni. Fetele sunt pe mâini bune, pentru că atelierele de educație pentru sănătate vor fi livrate de o echipă care a lucrat cu multe adolescente pe subiecte precum menstruație, igiena corpului, sănătate, pubertate și adolescență.

Vom ajunge în cele 5 sate ale comunei, cu primul program de educație pentru sănătate la care au acces fetele. Programul include discuții despre igiena corpului, schimbările fizice, menstruație și igiena în timpul zilelor de menstruație, explicații științifice despre menstruație. Fetele vor primi broușuri informative, un kit de igienă a corpului, un set de absorbante lavabile reutilizabile care le va ajuta să polueze mai puțin și să nu mai cheltuie pentru absorbantele de unică folosință. Și cel mai important, vor putea să pună toate întrebările pe care le au legate de transformările corpurilor lor.

Este un program educațional pe care l-am gândit observând nevoile fetelor cu care lucrăm și pe care suntem bucuroși că îl putem începe, după câteva luni de amânare din cauza situației epidemiologice din țară. Pentru ca fetele să se afle tot timpul în siguranță, toate activitățile de educație pentru sănătate vor avea loc în aer liber, fetele vor primi măști și geluri dezinfectante și vor păstra distanța de siguranță.

Proiectul de educație pentru sănătate este derulat de Asociația Iele-Sânziene în parteneriat cu Asociația Casa Naturii și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programul „În stare de bine”.

 

educatie pentru sanatate
educatie pentru sanatate
educatie
educatie pentru sanatate