Rețeaua de cluburi ale copiilor de la țară – aflabetizarea continuă la sat

Al cincilea an de alfabetizare în Transilvania rurală ne găsește alături de 80 de copii de școală primară și gimnazială din Laslea (județul Sibiu), Seleuș, comuna Daneș (județul Mureș) și Valchid, comuna Hoghilag (județul Sibiu). Programul nostru se desfășoară între ianuarie – iunie 2024 și continuă atelierele cu aceiași 80 de copii vulnerabili alături de care am lucrat și până acum.

Rețeta pentru alfabetizarea celor mici este aceeași: mult citit, multe jocuri, multă creativitate și, deasupra tuturor, multă atenție la nevoile copiilor, răbdare și adaptare la ritmul lor. Scopul nostru este să ajutăm copiii să depășească analfabetismul stricto sensu și analfabetismul funcțional, iar ca să îl ducem la îndeplinire muncim săptămânal cu cei mici. Cele trei formatoare, Cinzia, Mălina și Dana, cadre didactice cu experiență, sunt alături de copii în procesul de a citi corect, de a înțelege ce citesc și de a gândi autonom pe marginea temelor citite. De asemenea, pentru că avem copii care au ajuns în clasa a opta, facem pregătire suplimentară cu ei pentru testarea națională la limba română.

Fiecare copil continuă să primească o masă caldă la ateliere, ca să se poată concentra mai ușor la învățat. Ne bucurăm că Rețeaua de cluburi este un model de bună practică locală, care pune în valoare resursa umană, formatoarele, și atrage interes și parteneri, așa cum sunt școlile din cele 3 sate unde au loc atelierele, Primăria Comunei Hoghilag care co-finanțează mesele copiilor și Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Sibiu.

Educația de calitate la sat prin alfabetizare și sustenabilitatea intervenției nu ar fi posibile fără partenerul nostru, deja tradițional, Fundația Nouă ne pasă, căruia îi mulțumim că ne este în continuare alături, pentru al treilea an consecutiv.