Despre educație la sat
Iulie 2020
Cinzia este absolventă de pedagogie la Brașov, o tânără extraordinar de implicată, crescută la noi în comună și primul nostru angajat. Ni s-a alăturat mai întâi ca voluntar în plină pandemie, când s-a oferit să lucreze pe net cu copiii ca să îi țină în priză la citire. De atunci lucrurile au evoluat și acum este implicată în două proiecte: face ateliere de educație menstruală și club de lectură cu copiii din cele 5 sate ale comunei: Laslea, Florești, Mălâncrav, Roandola și Nou Săsesc. Am pregătit un interviu cu ea ca să vă ajutăm să o cunoașteți mai bine și să vorbim despre educație la sat.
1. Cinzia, dacă ar fi să folosești doar 3 cuvinte ca să te descrii care ar fi ele?
Huuh… începem cu întrebări grele 😊) Cred ca primele trei cuvinte care îmi vin acum în minte ar fi: sociabilă, sufletistă și zâmbăreață.
2. Ce ai vrea să știe cititorii noștri despre munca ta la asociație?
Aș vrea să se știe că eu nu o vad ca pe o muncă, ceea ce am realizat alături de asociație până acum a fost făcut cu tot sufletul și am crezut și cred cu tărie în ceea ce realizez alături de voi. Încerc să îmi las într-un mod pozitiv amprenta în activități, să rămână ceva bun în spatele meu.
Îmi pun o părticică din suflet acolo unde cred ca merită și sunt sigură că în timp voi vedea ca totul a dus la ceva roditor.
3. Care e povestea ta? Cum de ai ales să te implici în proiecte de educație non-formală la sat?
Am terminat și liceul și facultatea în acest domeniu și pe parcursul anilor în orele de practică, am constatat că îmi place ceea ce fac și pot să fac bine, și mai ales să aduc ceva bun în viața copiilor așa că am continuat să lucrez în proiecte cu și despre copii.
Lucrând cu aceștia și în mediul formal am constatat că sunt subiecte (care din limită de timp de cele mai multe ori) nu pot fi dezvoltate și dezbătute așa cum trebuie. Totodată am constatat că activitățile din mediul non-formal au un impact pozitiv în dezvoltarea unor priceperi, abilități, deprinderi, iar cum îmi place sa trec peste barierele impuse de timp, programe etc am vrut să intervin și din această parte a educației.
4. Care ți se pare că e cel mai mare avantaj al comunei noastre? Dar problema la care trebuie să lucrăm cel mai mult în comunitate?
Cred că un mare avantaj al comunei este că are copii inteligenți și creativi, cu puțină muncă aceștia vor avea un viitor strălucit. Dar cum nu totul este perfect sunt si bariere, cred că oamenii din comună ar trebui să creadă mai mult în forțele lor, să fie mai cooperativi și vom constata că munca în echipă aduce rezultate pe măsură.
5. Cum arată satul ideal pentru tine?
Am un defect (cred că e defect), îmi place să cred în bine și bunătate. Satul ideal ar avea oameni care din bunătate s-ar ajuta unii pe alții astfel dezvoltându-se fiecare persoană armonios, satul ideal ar avea oamenii care se acceptă unii pe alții cu toate defectele și calitățiile, în satul ideal fiecare individ ar lupta pentru binele comunității. A… și satul meu ideal ar avea bibliotecă și un club al copiilor.
6. Cum arată pentru tine actul de educație adaptat la nevoile copiilor din satul tău?
E un proces mai greu, dar nu imposibil. Copiii trebuie aduși la nivelul la care să înțelegă importanța educației în viața lor și este multă muncă în spatele procesului. Ei au nevoie de cineva care să creadă în ei și care să le aminteacă că ei contează și că pot realiza mai mult în viață.
7. În final, vrei să mai spui ceva despre tine care nu a fost inclus în întrebări?
Îmi place să citesc și iubesc cărțile cu mirosul lor, iubesc natura și tot ce ne oferă ea, de obicei fac lucrurile din pasiune, unde ea nu există prefer să nu fac acele lucruri.
Nu știu dacă e relevant, dar îmi place să fiu la curent cu tot ce se întâmplă în mediul online pentru a putea înțelege nivelul copiilor, dar și pentru a ști cum să abordez anumite probleme privite și din perspectiva vremurilor actuale. Și aș vrea să realizez activități interactive care să sporească gândirea critică și creativitatea a copiilor și să ne distrăm împreună, evident 😀