Clubul Copiilor din Transilvania rurală – rețeaua extinsă de alfabetizare din satele transilvănene

Al patrulea an de programe de alfabetizare la sat ne găsește într-o formulă extinsă! Călătoria noastră a pornit alături de copiii din Laslea și, în 2023 îi cuprinde, în prmieră pe copiii din alte două sate vecine: Seleuș, comuna Daneș (județul Mureș) și Valchid, comuna Hoghilag (județul Sibiu).

În acest an, creștem numărul beneficiarilor și ajungem la 22 de copii vulnerabili din ciclurile primar și gimnazial din Laslea, Seleuș și Valchid, aplicând aceeași rețetă: mult citit, multe jocuri, multă creativitate și, deasupra tuturor, multă atenție la nevoile copiilor, răbdare și adaptare la ritmul lor. Scopul nostru este să ajutăm copiii să depășească analfabetismul funcțional, iar ca să îl ducem la îndeplinire muncim săptămânal cu cei mici. Cele trei formatoare, Cinzia, Mălina și Dana, cadre didactice cu experiență, sunt alături de copii în procesul de a citi corect, de a înțelege ce citesc și de a gândi autonom pe marginea temelor citite.

Pentru că am văzut din experiență cât de mult contează, Clubul Copiilor din Transilvania rurală înseamnă că fiecare copil primește o masă caldă la întâlnire, ca să se poată concentra mai ușor la învățat. Ne bucurăm că Clubul Copiilor este un model de bună practică locală, care pune în valoare resursa umană, formatoarele, și atrage interes și parteneri, așa cum sunt școlile din cele 3 sate unde au loc atelierele și Primăria Comunei Hoghilag care co-finanțează mesele copiilor.

Toate acestea sunt semne că suntem pe un drum sustenabil al educației de calitate la sat și că am găsit soluția locală optimă pentru a ajuta copiii să depășească o problemă care este deja, din păcate, un fenomen bine-cunoscut și înrădăcinat în România rurală. Educația de calitate la sat prin alfabetizare nu ar fi posibilă fără partenerul nostru, deja tradițional, Fundația Nouă ne pasă, căruia îi mulțumim că ne este în continuare alături.