Alfabetizarea - cel mai important pas pentru reușita școlară a copiilor din medii vulnerabile

În perioada septembrie – noiembrie 2023, 80 de copii din Laslea (județul Sibiu), Valchid (județul Sibiu) și Seleuș (județul Mureș) participă la ateliere săptămânale de alfabetizare și recuperarea competențelor în literație.

Proiectul „Club de alfabetizare pentru copiii de la țară” face parte din seria de inițiative educaționale pentru copiii și tinerii din satele transilvănene care provin din medii vulnerabile și sunt expuși riscului de abandon școlar și analfabetismului (stricto sensu sau funcțional). Copiii sunt foști sau noi beneficiari ai asociației, care continuă sau încep să lucreze cu noi pentru a recupera competențe în literație specifice vârstei lor. 

Sub îndrumarea formatoarelor, cadre didactice cu care am avut deja rezultate în proiectele noastre anterioare, copiii vor învăța să citească mai bine, să înțeleagă ce citesc și să se exprime pe marginea textului. Și, credeți-ne, nu e puțin lucru să progresezi de la a silabisi la a citi cuvinte și propoziții întregi. Cu metode non-formale, multă lectură, multe jocuri pedagogice, sprijiniți și cu o masă caldă de fiecare dată când vin la atelier, suntem siguri că beneficiarii noștri vor reuși să progreseze, iar, la final, se vor apropia mai mult de învățare și școală. Citind mai bine, crește rata de reușită la școală și scad șansele de abandon școlar. Am observat aceste îmbunătățiri în ultimii trei ani, de când alfabetizăm copiii, primul proiect din 2020 fiind implementat alături de Start ONG, partenerii noștri care fac posibilă și actuala intervenție.

Proiectul ”Club de alfabetizare pentru copiii de la țară” este posibil printr-un grant Start ONG finanțat de Kaufland și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.