Un proiect scris bine = o finanțare ONG

 

Cum obțin finanțare pentru ONG-ul meu?

Ne punem întrebarea asta de 4 ani încoace, și alături de noi, majoritatea ONG-urilor din România sau din alte țări. Nu trebuie să faci multă cercetare ca să îți dai seama că principalele surse de finanțare pentru ONG-uri sunt programele nerambursabile, sponsorizări de la companii, donații individuale sau programe de dezvoltare locale, regionale, naționale sau internaționale.

În România, există statistici despre banii investiți în programele ONG-urilor care pot fi de mare folos în orientarea celor care scriu proiecte: cine sunt donatorii, ce domenii de intervenție sunt cele mai populare, ce sume sunt alocate? Puteți vedea seturi de date pe acest subiect pe platforme online sau în statistici făcute de donatori și donatari deopotrivă, una din surse fiind platformadonatorilor.ro

Că nevoia de finanțare e întotdeauna mare nu are rost să dezvoltăm. Ce e mai puțin intuitiv este ce vine dincolo de preconcepția că, mai ales dacă ești mic, la început de drum, nu prea ai cum să accesezi finanțări pentru ONG, că nu ai cum să concurezi cu surorile ONG mai mari, mai cunoscute, mai puternice. Asta e ideea cu care am intrat și noi pe „piața” ONG, până când, prin experiență, încetul cu încetul, ne-am dat seama că dacă ai o viziune și misiune clare, o cauză socială la care ții și ești perseverent, poți să găsești finanțarea de care ai nevoie. În cazul nostru, cea mai ușoară metodă de finanțare pentru ONG a fost scrierea de proiecte pentru comunitatea noastră.

Cum ajung să am un proiect bine scris?

Odată ce v-ați hotărât că e cazul să încercați să aplicați la apelurile naționale sau internaționale, urmează un întreg proces în care vă veți stabili obiectivele, activitățile necesare pentru îndeplinirea obiectivelor, grupul țintă, beneficiarii direcți și indirecți. Dacă vă ia amețeala citind despre toate detaliile din scrierea unui proiect, sunt multe lucruri care se clarifică dacă munciți cel mai mult la primul pas: cercetarea nevoii pe care o adresați prin proiect. Trebuie să vă cunoașteți foarte bine beneficiarii, problemele lor, statistici relevante, mentalități, contextul local, social, economic. Cercetarea și cunoașterea problemei este poate cel mai important pas, temelia pe care se scrie un proiect bun, pentru că vă va oferi claritate asupra direcțiilor de acțiune. Din acest punct, aveți nevoie de timp consistent ca să vă asigurați că ideea voastră se încadrează în cerințele apelului finanțatorului și că formulați ideea în așa fel încât să fie înțeleasă și ușor de urmărit pentru finanțator. O idee bună, oportună pentru beneficiari, cercetată, exprimată coerent, de impact, sustenabilă, are toate șansele să fie câștigătoare.

La Asociația Casa Naturii, am început să ajutăm alte ONG-uri să scrie proiecte bune și să obțină finanțări din 2020, de când criza ne-a afectat pe toți și noi ne-am dat seama că avem priceperea necesară să îi ajutăm pe cei care nu au atâta experiență în scriere de proiecte.

Oferim consultanță în scriere de proiecte, în română, engleză și franceză, pentru acele organizații care au idei de proiecte și nu știu să le aștearnă pe hârtie.

Ne punem propria pricepere la dispoziția managerilor, grupurilor civice, liderilor locali și regionali, care au găsit soluții la problemele comunităților și organizațiilor lor și vor sa creeze o teorie a schimbării cu ajutorul căreia să acceseze finanțări pentru implementatea ideilor lor.

Avem experiență de atragere de fonduri pentru organizații non-guvernamentale și am colaborat cu afaceri sau autorități publice. 4 ani de activitate, peste 200.000 euro atrași din finanțări corporate, Erasmus, granturi norvegiene, fundații internationale, etc. Suntem certificați în cadrul unor cursuri internationale in antreprenoriat social, marketing, masurarea impactului social, etc. Suntem pe Harta Ashoka a Inovatorilor Sociali din România. Rata de succes este de 4 din 5 proiecte scrise. Printre exemplele concrete se numără scrierea unui proiect concentrat să ajute afacerile transilvănene să depășească greutățile crizei printr-un program educațional de business orientat pe viziune strategică, managementul echipei și transformarea modelului de business. În 2023, 80 de tineri vor învăța mai multe despre patrimoniul cultural al comunității lor datorită unui proiect PNRR scris și câștigat de noi. În 2022, peste 100 de tineri au învățat despre educație financiară și leadership feminin printr-un proiect câștigător la apelurile Erasmus+. În 2020, 20 de copii cu dizabilități au beneficiat de servicii de terapie datorită unei finanțări obținute de un ONG pe care l-am ajutat să scrie proiectul.

Dacă sunteți interesați de consultanță în scriere de proiecte, puteți să ne adresați mai multe întrebări pentru eventuale colaborări la adresa asociatia.casa.naturii@gmail.com.