Cum ne ducem mai departe misiunea de a lucra în comunități rurale în vremuri de distanțare fizică

Aprilie 2020

Trecem cu toții printr-o perioadă grea, se scrie mult despre asta, din toate părțile. În rândurile care urmează, vă împărtășim experiența noastră de asociație care lucrează cu tinerii de la sat, în județul Sibiu.

Munca noastră are cel mai mare impact atunci când creăm legături de încredere, comunicare și sentimentul de siguranță și apartenență la un grup pentru copiii noștri. Dacă lucrul față în față și comunicarea nemijlocită sunt esențiale pentru noi și copii, cum putem să funcționăm în vremuri de distanțare fizică? Recunoaștem, nu avem un răspuns perfect, dar ne străduim să ne adaptăm și să continuăm.

Cum ne-a prins începutul crizei?

La început de martie, tocmai trimiseserăm o comandă de mărțișoare Handmade in Mălâncrav în Belgia și pe cealaltă în Italia. Din păcate, în Italia, mărțișoarele nu au mai putut fi expuse de către partenerul nostru pentru că a fost nevoit să anuleze evenimentul de promovare turistică a Transilvaniei, la care eram și noi astfel parte.

După un semestru de cerc digital literar cu copiii de la Mălâncrav, tot în martie îl inițiaserăm pe cel de la Laslea.

 În paralel, cu ajutorul Asociației Ateliere fără Frontiere, reușiserăm să primim o donație de 30 de calculatoare pentru laboratoarele de info din Laslea și Mălâncrav. Puteam astfel să extindem programul de matematică digitală de la Mălâncrav la Laslea.

Ne pregăteam, după 3 luni de frustrări din cauza limitelor legislative și după îndelungi conversații cu autoritățile, să demarăm programul de consiliere și stagiatură a 5 tineri care nu mai merg la școală și nu muncesc legal.

Și aflaserăm cu bucurie că primiserăm în calitate de parteneri ai Asociației Iele Sânziene un grant pentru ateliere de educație pentru fete. Atelierele urmau să înceapă în aprilie.

Cum ne-am adaptat?

Prezența fizică a noastră, a voluntarilor, a consilierilor care lucrează cu tinerii noștri în diferitele proiecte este vitală. În acest moment, această prezență nu mai este posibilă.

3 proiecte în desfășurare și 2 care urmau să înceapă s-au blocat brusc. Nu mai putem ajunge la același număr de copii, dar ne-am folosit de un avantaj de-al nostru ca să ne reinventăm.

Proiectele asociației au fost încă de la început gândite și scrise de la distanță, folosind mijloace online, pentru că parte din membrii asociației nu sunt în țară. Toate proiectele au fost gândite în așa fel încât implementarea să fie făcută cât mai eficient, prin intermediul colaboratorilor și voluntarilor.

Pentru organizare, am funcționat mult prin mail, prin telefon și prin videoconferințe. Avem grupuri de facebook cu copiii beneficiari și mii de ore petrecute online ca să rezolvăm problemele care apar inevitabil.

Acum când prezența pe teren este imposibilă, folosim în continuare facebook și alte instrumente de colaborare online.

Avem zilnic tururi virtuale prin România și pe glob, pentru copii de gimnaziu sau liceu, de la noi din sat și nu numai. Le ținem pe skype, cu share screen. Puteți afla mai multe despre conținutul tururilor aici.

Toate instrumentele digitale ale asociației sunt folosite de proful de mate de la Mălâncrav, membru fondator al asociației, ca să își poată ține orele online.

Oferim consultanță în scriere de proiecte pentru orice entitate preocupată să creeze proiecte pentru comunitatea ei, și care are nevoie de ajutor să își aștearnă ideile pe hârtie. Am început printr-un proiect adresat antreprenorilor din Transilvania afectați de criză, ca soluție în apelul de proiecte în urgență al Inițiativei Central Europene.

Activitatea noastră este redusă pentru că toate proiectele noastre implică interacțiune umană. Am găsit totuși niște căi prin care putem să mergem mai departe, inventând activități la care nu ne gândiserăm și profitând că asociația noastră s-a construit prin voluntariat la distanță, cu mijloace digitale.

Cel mai important sfat al nostru este să nu lăsați frica de imprevizibil să vă domine. Luați exemplul nostru și gândiți-vă cum v-ați gestiona propria organizație dacă ar trebui să plecați din România și să faceți lucrurile de la distanță. La sfârșitul acestei perioade, vă veți putea întoarce în comunitățile voastre mai câștigați!