Autoare: Raluca Marcu
Învățământul gimnazial este definit de Ministerul Educației ca fiind o componentă obligatorie care ar trebui să se axeze pe opt domenii (și competențe cheie) care, în final, să determine profilul de formare al elevilor. Învățământul liceal, pe de altă parte, ar trebui să fie centrat pe dezvoltare și pe formarea unui set de competențe specifice, în funcție de profilul sau de specializarea aleasă.
În alte cuvinte, obiectivele învățământului școlar sunt acelea de a îndruma elevii și de a-i pregăti pentru viitoarele activități profesionale și / sau academice. Diversitatea de materii incluse în programa obligatorie are scopul, așadar, de a-i face pe elevi să-și descopere înclinațiile (fie ele analitice, artistice, tehnice, etc.) și nu doar de a dezvolta cunoștințele generale. Doar că lucrurile arată mai bine pe hârtie decât în realitate. Timpul limitat pe care copiii îl petrec la școală, multitudinea de materii și alți factori externi îngreunează procesul elevilor de a se pregăti pentru viață. Tocmai de aceea, Ministerul Educației a pus la dispoziție consilieri educaționali și profesioniști pregătiți să ofere asistență psihopedagogică.
Dar ce putem face atunci când în 2022, (doar) în Județul Sibiu sunt arondați un număr de „52 de consilieri școlari și 12 profesori logopezi, prin Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE)”?![1] Sau altfel spus, ce fac elevii când au nevoie de ajutor și n-au la cine să apeleze pentru că există un singur consilier pentru peste 1.000 de elevi din județ?!
Ori, și mai specific, am putea întreba: care este situația în comuna Laslea, jud. Sibiu, comună în care ne desfășurăm și noi activitățile Asociației?

Astea-s datele: Rata abandonului școlar ajunge chiar și la 50%. Rata de promovare a testelor naționale este undeva pe la 25%. Foarte puțini dintre elevii de clasa a 8-a merg să-și continue studiile la liceu, chiar dacă, teoretic, învățământul obligatoriu menționează promovarea a 10 clase.
Lipsa de încurajare se simte acut chiar și în familii, acolo unde părinții fie nu muncesc legal, fie au doar studii primare sau sunt șomeri, ori au plecat în străinătate pentru un trai mai bun.
Ce facem noi: Ne-am tot lovit de problematicile acestea și cum nu știm când vor fi arondați mai mulți consilieri în școli, ne-am gândit că trebuie să începem noi.
Așadar, datorită finanțării obținute în cadrul programului Start ONG, lansat de Kaufland și implementat de Asociația Act for Tomorrow, am putut da startul celui mai nou proiect – Vocație pentru Viitor – consiliere vocațională pentru tinerii de la sat.
Nu vrem să facem lucrurile pe repede-înainte, și sigur nu vrem să avem impact doar pe moment. Așadar, ne-am dorit să implicăm și profesorii, și elevii.
Tinerii sunt la școală azi și au nevoie de ajutor. Azi ei trebuie să înceapă să clădească pentru viitorul lor. Profesorii, pe de altă parte, întâlnesc mai multe generații și pot oferi, mai departe, din resursele acumulate.
Practic, pregătim 5 cadre didactice din școlile Laslea și Seleus-Daneș organizând ateliere specifice consilierii vocaționale și de mentorat. Ulterior, cei 5 profesori organizează ateliere și ședințe de consiliere școlară și vocațională cu 25 de tineri din satele Laslea și Seleus, cu vârstele cuprinse între 11 și 15 ani.
Pentru că nevoia este stringentă, accelerăm procesul și ne propunem ca fiecare profesor să lucreze cu grupe de 5 copii. Astfel, vom putea acoperi 20 de sesiuni de consiliere până la finalul anului școlar 2022.

De ce au nevoie elevii de consiliere vocațională?
În primul rând, trebuie să menționăm că activitatea de consiliere nu este neapărat o reacție la o problemă existentă. Este un proces complex de identificare a unor nevoi, abilități și de ghidare corectă în vederea descoperii celei mai bune soluții pentru fiecare individ. Cu toții ar trebui să beneficiem de consiliere, fie într-un cadru familial, fie la școală sau la muncă. Pentru că ne dorim o comunitate sau o societate cu indivizi bine pregătiți atât școlar, cât și emoțional sau profesional, serviciile de consiliere sunt absolut necesare. Unii ar putea numi serviciile de consiliere – mentorat, alții le-ar putea numi “sfaturi primite de la un profesionist”. Noi, pentru că lucrăm cu elevii, iar nevoile lor se axează pe identificarea unui liceu/ profesie/ carieră potrivite lor, numim acest serviciu – consiliere vocațională.
În al doilea rând, pentru tinerii de la sat care nu au exemple în jurul lor care să-i motiveze sau care să-i încurajeze să iasă din cercul vicios în care se află, consilierea vocațională poate fi un prim pas către schimbare. Ei ar putea avea (și chiar au) abilități de care nu sunt încă pe deplin conștienți. Prin consiliere, aceste abilități/ atuuri/ calități ies la iveală, iar prin exercițiu, vor începe să le și conștientizeze.
În general, tinerii de clasa a 8-a se simt neîncrezători, se lasă influențați de exemplele din jurul lor, lasă deciziile doar pe mâna părintelui, nu au curajul să mărturisească ce-și doresc să facă pe viitor… Alții nici nu se gândesc la asta.
Tocmai de aceea, consilierea îi ajută să asimileze un set de informații prețioase despre sine, despre planificarea viitorului, despre piața muncii, despre varietatea de specializări și despre luarea deciziilor în cunoștință de cauză.
Alegerea celui mai bun liceu, aplicarea la un job potrivit și orientarea spre o carieră care să satisfacă atât nevoile, cât și dorințele NU sunt mofturi. Sunt acțiuni obligatorii pentru dezvoltarea corectă și sănătatea mentală a fiecăruia dintre noi.
Noi credem cu tărie că fiecare tânăr este capabil, înzestrat cu calități și puterea de a fi ce își dorește să fie. Dar mai credem că fără ghidaj corect, s-ar putea ca unii dintre tineri să nu fie conștienți ei înșiși de puterea lor. Tocmai de aceea, dați-ne răgaz până la final de iunie.
Vom reveni cu date și cu rezultate.
Sperăm ca toți cei 25 de tineri care vor urma ședințele de consiliere să reușească împreună cu cadrele didactice construirea planurilor de studii și de carieră adaptate nevoilor și dorințelor lor. Vrem să auzim vara asta pe ulițele noastre – Merg și eu la Liceu -.
[1] Criză de consilieri școlari și logopezi la Sibiu – În școlile de la sate, cele mai mari probleme, Mădălina Roșu, 27 ianuarie 2022

Vocație pentru viitor este un proiect realizat printr-un grant Start ONG finanțat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.
Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.